Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2020. 05. 14.

Teherán figyelmen kívül hagyja Washington ostoba megjegyzését az ENSZ fegyverembargó meghosszabbításáról

2020. 05. 14.

 Irán figyelmen kívül hagyja az Egyesült Államok ostoba megjegyzését az iszlám köztársasággal szemben elrendelt ENSZ fegyverembargó meghosszabbításáról – közölte Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtökön.

A tárcavezető, akit az ISNA iráni hírügynökség idézett, leszögezte:

“nem újdonság az amerikaiak ostoba megjegyzése”.

“Különösen, ha olyanoktól származnak, akik azt javasolják, hogy fertőtlenítőszert kell inni a koronavírus-fertőzés ellen” – epéskedett Zaríf Donald Trump amerikai elnök egy korábbi felvetésére utalva.

A külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az úgynevezett iráni atomalkut szentesítő 2231-es számú határozatával kapcsolatos amerikai kezdeményezést bírálta.

Az említett határozat értelmében ugyanis 2020 októberében véget érne a világszervezet Iránnal szemben foganatosított fegyverembargója. Az Egyesült Államok viszont ennek meghosszabbítását szeretné. Zaríf azzal érvel, hogy mivel Trump 2018 májusában egyoldalúan felmondta a többhatalmi megállapodást, ezért az ENSZ BT 2231-es számú határozatába sincs többé beleszólása.

Kína, az Egyesült Államok és Oroszország mellett Franciaország, Nagy-Britannia és Németország írta alá 2015-ben azt a többoldalú megállapodást, amelynek értelmében Irán vállalta atomprogramjának korlátozását a vele szembeni szankciók részleges feloldásáért cserébe.

Washington azonban felmondta az egyezményt és visszaállította a szankciókat az iszlám köztársasággal szemben, amely válaszul tavaly elkezdte fokozatosan korlátozni az atomalkuból fakadó kötelezettségei teljesítését. Az utóbbi egy évben Irán az egyezményben engedett nagyobb mennyiségben és fokon dúsított uránt gyorsabb centrifugákban.

Haszan Róháni iráni elnök ezzel összefüggésben ismételten arról beszélt, hogy Teherán hajlandó teljes mértékben visszatérni a megállapodás rendelkezéseinek betartásához a szankciók feloldása esetén. Ellenkező esetben pedig kilátásba helyezte, hogy az iszlám köztársaság nem csak az atomalkuból, hanem az atomsorompó egyezményből is kilép, amely a nukleáris fegyverek terjedését korlátozza.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑