Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2021. 02. 02.

Teheránban tárgyal a Tálibok politikai vezetője

2021. 02. 02.

Iránba látogatott a Tálibok politikai vezetője, miután a perzsa állam felajánlotta számukra, hogy közvetít az iszlamista szervezet az afgán kormány között folyó béketárgyalásokon.

Habár a síita Irán és a keményvonalas szunnita Tálibok között sok a nézeteltérés, Teherán az elmúlt években többször is tárgyalt a Talibok vezetőivel, miután az Egyesült Államok bejelentette, hogy kivonja egységeit Afganisztánból.

Éppen ezért Washington az utóbbi időszakban többször is megvádolta Iránt, hogy támogatja a tálib harcosokat az amerikai csapatok elleni támadások során.

Mohamed Javad Zarif iráni külügyminiszter Teheránban fogadta Abdul Ghani Baradart, a Tálibok politikai vezetőjét és elmondta neki, hogy Washington nem egy jó közvetítő ebben a konfliktusban. Irán ugyanis egy olyan afgán kormány létrehozását támogatja, melyben Afganisztán minden nemzetisége és vallási felekezete képviselve van.

A Tálibok szóvivője Mohamed Naeem Twitter üzenetében azt írta, hogy a tárgyalások kellemes légkörben zajlottak.

Az Egyesült Államok tavaly Dohában megegyezett a tálibokkal, hogy kivonja Afganisztánból a 2001 óta jelen lévő megszálló csapatait. Ez azonban a mai napig nem történt meg. A Trump kormányzat megkezdte ugyan a csapatok kivonását, azonban úgy tűnik a Biden kormányzat továbbra is ragaszkodik a megszálláshoz.

A Reuters hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy a NATO bizonyos egységei továbbra is az országban maradnának és nem vonulnak ki a korábban megadott 2021 májusi időpontig.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Arab News)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑