Cadmus fordítás Cadmus
Haditechnika

2021. 08. 11.

Tel-Aviv retteg, Szíria új fegyvereket kap Oroszországtól

2021. 08. 11.

Orosz források szerint Moszkva hajlandó fejlettebb légvédelmi rendszerekkel felszerelni a Szíriai Arab Hadsereget – közölte az Asharq Al-Awsat.

A londoni székhelyű arab napilap, jól értesült forrásokra hivatkozva közölte, hogy  t Oroszországnak elege van Izrael szíriai légicsapásaiból, és a jövőben határozottabban fog fellépni velük szemben.

Az arab nyelvű lap orosz forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök júniusi tárgyalásán a Kremlnek az a benyomása volt, hogy Washington nem örül a folyamatos izraeli támadásoknak, és ezért Moszkva úgy véli az amerikai vezetésnek nincsen ellenére, hogy a Szíriai Arab Hadsereget korszerűbb légvédelmi rendszerrel lássa el.

A meg nem nevezett  forrás szerint az oroszok most fejlettebb rakétaelhárító rendszerekkel és know-how-val fogják ellátni a szíriai erőket, ami hatékonyabbá teszi őket az izraeli támadások ellen.

A hír kiszivárogtatása után Vadim Kulit orosz ellentengernagy egy tévéinterjúban elmondta, hogy az orosz erők közvetlen segítséget nyújtottak a szíriai hadseregnek négy, izraeli F-16-osok által indított rakéta elfogásában. Hivatalosan ez volt az első eset, hogy az oroszok közreműködésével védekeztek a szírek egy izraeli légicsapás elhárítására. Kulit hozzátette, hogy a rakéták elfogásában az orosz BUK 2ME-t használtak.

Bár az izraeli vezetés soha nem ismerte el, hogy az elmúlt években Szíria ellen több száz légicsapást hajtott végre, a cionista vezetés most még is tanácstalan, hiszen a  még korszerűbb légvédelmi fegyverzettel a szíriai hadsereg hatékonyabban tudja elhárítani a cionista entitás támadásait.

A 2018-as amerikai-brit-francia légicsapások  során a nyugati agresszorok 103 rakétát lőttek ki szíriai célpontokra. Szíriai és orosz tisztviselők szerint a nyugati támadórakéták ellen kilőtt 25 Pantsir-S1 rakétából 23 célt ért, ami több mint 90 százalékos hatékonyságot jelent. Júliusban a szír állami média arról számolt be, hogy nyolc izraeli támadórakétából hetet semlegesített, ami hasonlóan magas elfogási arány jelent. Korábban a szíriai légvédelem egy F-16 izraeli repülőt is lelőtt.

Orientalista.hu – Sinoda 🙂

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑