Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Jemen

2019. 01. 09.

Titokban gyakorolják vallásukat a jemeni keresztények

2019. 01. 09.

Az életüket kockáztatják azok a jemeniek, akik felvállalják Krisztusban való hitüket. Többségük csak titokban meri gyakorolni keresztény hitét, ezért csak óvatos becslések vannak a jemeni keresztények lélekszámáról.

Több ezer jemeni keresztény kockáztatná mindennap az életét azzal, ha nyíltan felvállalná, hogy elhagyta a muszlim vallást és áttért a keresztény hitre. Jemenben, mint ahogyan legtöbb muszlim országban, a közvetlen családtagok és a szomszédok követik el a legtöbb bántalmazást, szélsőséges esetben emberölést olyanok ellen, akik a Koránt felcserélték a Bibliára.

A jemeni keresztények többsége nem meri nyíltan felvállalni a hitét.

Mivel a jemeni keresztények közvetlen életveszélynek vannak kitéve, ezért nehéz hivatalos felmérést végezni az arab ország keresztény közösségének nagyságáról.

Az elmúlt évek háborús körülményei és a szélsőségesen fundamentalista iszlám terjeszkedése ellenreakciókat váltott ki a jemeni lakosság körében és egyre többen térnek át a keresztény hitre. Nem hivatalos források szerint a megkeresztelkedett jemeniek száma több tízezerre rúg, ami hatalmas növekedést jelent a pár évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor is a keresztények száma még csupán pár ezer fő volt.

Iszlamisták rombolták le Szent József templomát, amit 1854-ben építettek Ádenben.

Szuha Al-Saybani minden nap rettegésben élt, amióta elhagyta az iszlám hitet és Jézus tanításait követi. A harminc éves jemeni nő az ország délnyugati részén fekvő Taaz térségből származik. A családja mindennap lelkileg és fizikailag is bántalmazta, ezért másfél hónappal ezelőtt Egyiptomba szökött – ismertette történetét a linga.org portál.

Amikor elmondtam a férjemnek, hogy keresztény lettem, megvert, és megtiltotta, hogy elhagyjam a lakást. Majd elvált tőlem, elvette a két gyerekünket és az összes vagyonomat. Családom sem volt kegyesebb. A testvéreim kisemmiztek az örökségből, bántottak és fogvatartottak a szülői házban. Úgy éreztem, hogy a testi és lelki épségem veszélyben volt. El kellett menekülnöm – mesélte a jemeni asszony.

A jemeni keresztények helyzetéről bővebben itt olvashatnak.

S4C.News – Kassab Adonis

képek: narratively.com

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑