Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Irak

2017. 03. 01.

Hatalmas tömegsírt találtak Moszul mellett

2017. 03. 01.

A Bagdadot és Moszult összekötő autópálya közelében található az a hatalmas víznyelő, amelyről a helybéliek korábban úgy tartották, hogy feneketlen – ezt a természetes szakadékot használta az Iszlám Állam a terrorszervezet ellenségeinek tartott emberek kivégzéséhez. Becslések szerint mintegy négyezer irakit nyelt el a tömegsír.

A Moszult körülvevő sivatagos területeken számos kisebb-nagyobb víznyelő található, de közülük is kiemelkedik a Khasfa, amelyet a helyiek feneketlennek tartottak. A környéken azt mesélték, hogy amikor néhány éve egy helyi pásztor fia beleesett a gödörbe, kötelet próbáltak utánaereszteni, de négyszázötven méternyi zsinór sem volt elég hozzá, hogy leérjen a fenekére.

Ezt a természetes szakadékot kezdte el az Iszlám Állam tömegsírként hasznosítani, amikor 2014-ben elfoglalták a területet. A terrorszervezet harcosai Moszul bevételekor elkezdték begyűjteni az iraki rendőrség városbéli tagjait, valamint a családjukat, a foglyokat pedig a víznyelő szélén agyonlőtték. Egy helybéli beszámolója szerint a szakadék mellett a vér sárrá változtatta a homokot, amikor a terrorszervezet tagjai megkezdték a mészárlást.

A terroristák arra kényszerítették a közeli falu, Szananik lakóit, hogy végignézzék a kivégzéseket, de listát is vezettek a meggyilkoltak neveivel, amelyet ki is függesztettek a faluban. A Human Rights Watch jelentése szerint mintegy négyezer ember holttestét nyerte el a gödör, szananik lakói pedig arról számoltak be, hogy a korábban feneketlennek hitt szakadékról kiderült, hogy mégis van alja: olyan sok embert lőttek bele, hogy a holttestkupac teteje már látszott a víznyelőben.

A terroristák buszokkal szállították a foglyaikat Khasfához, Mahmúd, egy szananiki férfi szemtanúja volt, ahogy egy egész busznyi megkötözött jazidit löknek bele a gödörbe.

Khasfa csak egy az Iszlám Állam által létrehozott számos tömegsír közül. A terrorszervezet eddigi leghírhedtebb mészárlásában ezerhétszáz iraki katonát gyilkoltak meg egy egykori amerikai katonai bázison, a 2014-es vérengzésben a beszámolók szerint annyi vér folyt, hogy vörösre vált a Tigris vize.

A Moszult ostromló erők már Khasfa területén járnak, egy, az Iszlám Állam elől sikeresen megmenekülő iraki rendőr arról számolt be nekik, hogy legalább kétezer egykori kollégája nyugszik a gödör mélyén, de feltehetőleg legalább ugyanennyi civil áldozata is volt a terroristáknak. Amikor a gödör megtelt, a terroristák betontömböket és konténereket dobáltak rájuk.

A víznyelő (remélhetőleg) egyik utolsó áldozata Shifa Gardi kurd újságíró nő volt: be akarta mutatni Khasfát a nyilvánosságnak, de az Iszlám Állam által Khasfába telepített aknák egyike felrobbant a közelében.

Orientalista.hu – (Magyar Hírlap,The Daily Beast, Rudaw.net)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑