Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2023. 07. 04.

Törökország és Egyiptom tíz év után ismét kölcsönösen nagyköveteket nevezett ki

2023. 07. 04.

Törökország és Egyiptom tíz év után kedden ismét kölcsönösen nagyköveteket nevezett ki – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség a két ország közös nyilatkozatára hivatkozva.

A közlemény szerint a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok szintjének emelését a két ország elnöke által hozott döntés értelmében hajtják végre.
Mint fogalmaztak: a lépés a két ország közötti kapcsolatok ismételt normalizálását célozza, valamint azt a kölcsönös akaratot tükrözi, hogy a kétoldalú kapcsolatokat a török és az egyiptomi nép érdekei mentén fejlesszék.

Ankara és Kairó között az után romlott meg a viszony, hogy Egyiptomban a 2012-ben megválasztott elnök, Mohamed Murszi, a Muszlim Testvériség egyik volt vezetője – Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese – ellen többször hatalmas tömegek tüntettek, majd a hadsereg – Abdel-Fattáh esz-Szíszi vezérkari főnök vezetésével – 2013-ban eltávolította őt tisztségéből. Murszit azzal vádolták, hogy támogatja az iszlamista mozgalmakat. A volt egyiptomi elnök 2019 júniusában meghalt.

A török-egyiptomi kapcsolatok javítása keretében idén február végén Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszter felkereste Dél-Törökországot, ahol a hónap elején nagyerejű földrengések pusztítottak.

Március közepén Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter utazott Kairóba.

Cavusoglu és Sukri április közepén Ankarában jelentette be, hogy országaik ismét nagyköveteket neveznek ki. Sukri egyúttal jelezte: államfői szinten is napirendre fog kerülni egy találkozó.

Ankara és Kairó diplomáciai kapcsolatai 2013 óta nem nagyköveti, hanem csak ügyvivői szinten álltak fenn.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑