Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2021. 11. 06.

Törökország segít újra megnyitni tíz leányiskolát Afganisztánban

2021. 11. 06.

A török külügyminiszter bejelentette, hogy segítenek újra megnyitni 10 leányiskolát abból a 14-ből, melyeket korábban Törökország működtetett Afganisztánban.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter ezügyben már tárgyalt Amir Han Muttaki afgán belügyminiszterrel. A török politikus elmondta, hogy kormánya támogatni szeretné az afgán lányok oktatását. Éppen ezért azt tűzték ki célul, hogy a korábban a török Maarif Alapítvány által működtetett mind a 14 iskolát újra megnyissák.

Törökország jelenleg az egyetlen NATO tagország, melynek nagykövetsége továbbra is működik Kabulban a Talibán hatalomátvétele után.

Ezenkívül Ankara humanitárius segítséget is nyújt Afganisztánnak. Éppen ezért 33 tonna élelmiszert készülnek Kabulba szállítani. Az amerikai kivonulás óta ugyanis rendszeresen jelentkeznek az élelmiszer hiány tüntetei az országban.

Törökország ezen kívül felajánlotta, hogy segítene az afgán kormánynak a kabuli nemzetközi repülőtér üzemeltetésében. Korábban ugyanis Katarból érkeztek szakemberek, hogy újra beümezeljék az afgán főváros repülőterét. Törökország az üzemeltetésében és a repülőtér védelmében is segítséget nyújtana.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East Eye)

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑