Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2019. 02. 24.

Tüntetések az újrajelölt elnök ellen Algériában (képek, videó)

2019. 02. 24.

A függetlenségi harc veteránja húsz éve áll az ország élén. Most ötödször pályázik az elnöki posztra és aligha kérdéses, hogy el is nyeri azt.

Több tízezren tüntettek a nagyobb városokban az ellen, hogy Abdelaziz Bouteflikát újra elnökké válasszák Algériában. A fővárosban a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel. 41 embert letartóztattak. A 82 éves Abdelaziz Bouteflika kerekesszékből kormányozza Algériát, mert egy agyvérzés következtében képességei jó részét elveszítette.

A függetlenségi harc veteránja húsz éve áll az ország élén. Most ötödször pályázik az elnöki posztra és aligha kérdéses, hogy el is nyeri azt. Mögötte áll ugyanis a hadsereg és a titkosszolgálat, melyek a függetlenség kikiáltása óta irányítják az észak-afrikai országot.

Abdelaziz Bouteflika 1937-ben született a ma Marokkóhoz tartozó Uzsda városában. Már 1956-ban bekapcsolódott az ellenállási mozgalomba, mely kivívta Algéria függetlenségét. Ezt Franciaország csak igen nehezen adta meg, mert Algéria volt az első francia gyarmat Afrikában, ahol több mint egymillió európai telepes élt. De Gaulle elnök ellen merényletet is elkövetett a szélsőjobboldal, hogy megakadályozza Algéria függetlenségét.

Abdelaziz Bouteflika kezdeti pályafutásának csúcsa a diplomácia irányítása volt azokban az időkben, amikor Algéria az el nem kötelezett mozgalom egyik fontos szereplője volt. 1999-ben választották meg az ország elnökének.

Abdelaziz Bouteflikának több agyvérzése is volt. Életét francia kórházakban megmentették, de beszédképessége jelentősen megromlott. Gondot jelent számára az írás és olvasás is. A hadsereg és a titkosszolgálat mégiscsak őt támogatja, mert ily módon ugyanaz az elit csapolhatja meg az államkasszát, mint eddig.

.

Algéria olaj- és földgáz termelő állam. A bevételeket az elit jórészt magának tartja meg, miközben a gyorsan szaporodó lakosság életszínvonala stagnál vagy csökken.

Ilyen körülmények között kezdetben nem lelkesedés hanem inkább beletörődés fogadta Algériában azt a bejelentést, hogy újra a súlyosan beteg Abdelaziz Bouteflikát jelölik államfőnek az észak-afrikai országban.

Pénteken már több tízezren tüntettek Bouteflika ellen, és vasárnapra még nagyobb megmozdulásokat szerveznek. A választásokat a tervek szerint április 18-án rendezik meg Algériában.

Globoport

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑