Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Közel-Kelet

2017. 05. 21.

Újraválasztották Irán elnökévé Rouhanit

2017. 05. 21.

A hivatalban lévő államfő, Hassan Rouhani nyerte meg az iráni elnökválasztást, a belügyminisztérium előzetes adatai szerint Rouhani a pénteken tartott első fordulóban megszerezte az érvényes szavazatok 58 százalékát, így nincs szükség második fordulóra.

Az iráni választási iroda vezetője szombaton közölte, hogy több mint 40 millió szavazó vett részt az első fordulóban. Az eddig összeszámolt közel 39 millió érvényes voksból majdnem 22,8 millió érkezett a mérsékelt irányvonalat követő Róhánira, aki négy éve azzal az ígérettel nyerte meg a választást, hogy nyitottabbá teszi Iránt és több szabadságot biztosít otthon az iráni állampolgároknak.

Legfőbb riválisa, a klérus körében nagy befolyással bíró, radikális konzervatívként számon tartott Ebráhim Raiszi a voksok 39,7 százalékát szerezte meg. A politikai tapasztalattal nem rendelkező Ebrahim Raiszi volt teheráni főügyészről azt tartják, hogy közel áll a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Ali Hameneihez, sőt egyes vélemények szerint akár Khamenei utódja is lehet majd.

Rouhani és Raiszi mellett még két – a győzelemre gyakorlatilag teljesen esélytelen – elnökjelölt volt versenyben: Musztafa Mirszalim volt kulturális miniszter és Musztafa Hasemi Taba volt ipari miniszter. Ők pár százezer szavazatot kaptak.

Rouhani két évvel ezelőtt megállapodott a vezető nagyhatalmakkal az iráni atomprogram visszafogásáról a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe. Raiszi, aki a legszegényebbek támogatását ígérte, és a hazai termelésre és a befektetésre épülő “ellenálló gazdaságot” tekinti elsődlegesnek, keményen bírálja az atommegállapodást, amely szerinte nem hozta meg a várt gazdasági hasznot. Az elnökválasztás végeredményét szombat délután teszik közzé.

Elsők között gratulált Assad a régi-új elnöknek

Rouhani újraválasztásához az elsők között gratulált Irán szövetségese, Bashar Al-Assad szíriai elnök, aki azt írta, hogy “a két ország, a régió és az egész világ biztonságának és stabilitásának erősítésére” számít.

Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-üzenetében azt írta, hogy az EU továbbra is a térség békéjéért akar síkraszállni “minden iráni állampolgár” várakozásának megfelelően.

Vlagyimir Putyin orosz elnök üdvözlő táviratában annak a reményének adott hangot, hogy Moszkva és Teherán a jövőben is együtt fog működni a Közel-Kelet és a világ békéjének és stabilitásának megőrzésén. Hozzáfűzte, hogy a Róháni márciusi oroszországi látogatása során a két ország között megkötött megállapodásokat sikeresen meg fogják valósítani.

Szajed Ali Hamenei, Irán vallási és politikai vezetője szombati üzenetében üdvözölte a magas választási részvételt.

A választások nyertese az iráni nép és az Iszlám Köztársaság – mondta -, amely “ellenségeinek összeesküvése” ellenére képes volt helytállni. Felhívta az elnököt, hogy jövőbeni politikájában “a jogaitól megfosztott rétegeknek, a vidéki és a szegény régióknak és a korrupció elleni harcnak adjon elsőbbséget”. Ezek voltak Rouhani riválisának, a H

Khamenei bizalmasaként ismert Ebráhim Raiszinek fő választási témái.

Róháni két évvel ezelőtt megállapodott a vezető nagyhatalmakkal az iráni atomprogram visszafogásáról a gazdasági szankciók enyhítéséért cserébe. Raiszi, aki a legszegényebbek támogatását ígérte, és a hazai termelésre és a befektetésre épülő “ellenálló gazdaságot” tekinti elsődlegesnek, keményen bírálja az atommegállapodást, amely szerinte nem hozta meg a várt gazdasági hasznot.

Washington reméli, nem lesz több rakétakísérlet

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szombaton kijelentette, reméli, hogy Haszan Róháni újraválasztott iráni elnök második mandátumát arra fogja használni, hogy véget vessen Teherán ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteinek, és felszámolja Irán “terroristahálózatát”.

Tillerson, aki elkíséri Donald Trump amerikai elnököt első hivatalos külföldi körútján, a Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában szaúdi kollégájával, Adel al-Dzsuberrel tartott közös sajtóértekezletén kitért az iráni elnökválasztásra. Azt mondta, hogy Washington fokozni akarja erőfeszítéseit Teherán visszatartására Szíriában és Jemenben, ahol az Egyesült Államok és Irán ellentétes oldalon állnak.

Az amerikai külügyminiszter szerint az iráni elnöknek lehetősége nyílt arra, hogy véget vessen “a térséget destabilizáló erők” támogatásában játszott teheráni szerepnek. Kifejezte reményét, hogy Róháni “helyreállítja az irániak szólás- és gyülekezési szabadsághoz fűződő jogát, hogy olyan életet élhessenek, amilyet megérdemelnek”.

“Nem fogom kommentálni, hogy mik a várakozásaim. De reméljük, ha Róháni meg akarja változtatni Irán és a világ többi részének viszonyát, ezek azok az intézkedések, amelyeket meg kell hoznia” – mondta Tillerson. A szaúdi külügyminiszter iráni belügynek nevezte az ottani elnökválasztást, és felszólította Teheránt, hogy ballisztikus rakétákkal végzett kísérletei ügyében tartsa magát az ENSZ határozataihoz, és szüntesse be a “terrorizmus” támogatását.

Orientalista.hu – (Hirado.hu, MTI)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑