Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia Mohamed bin Szalmán megváltoztatná a régi rendet. Kérdés, sikerül-e neki. Fotó: Bandar Algaloud / Saudi Royal Council / Handout/Anadolu Agency/Getty Images

2017. 11. 18.

Vagyonukért cserébe szabadulhatnak a korrupt szaúdi kuzinok

2017. 11. 18.

Megállapodásokat kötnek a szaúdi hatóságok egyes, a korrupcióellenes műveletben őrizetbe vett vezetőkkel, ennek értelmében vagyonuk átadása és készpénz fejében visszakapják szabadságukat – közölték az ügyet jól ismerő illetékesek.

A megállapodásban különválasztják a vagyontárgyakat és a részvényeket, a fizetendő készpénz megállapításához pedig ellenőrzik a bankszámlákat – mondta az nevének elhallgatását kérő egyik vezető a Reuters brit hírügynökségnek.

Hercegek, magas rangú vezetők és üzletemberek tucatjait – közöttük minisztereket és milliárdosokat – vettek őrizetbe egy korrupcióellenes eljárás során, amely legalábbis részben Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös hatalmának erősítését célozza.

Az érintettek között van al-Valíd bin Talál herceg, milliárdos, a királyság egyik legbefolyásosabb üzletembere. Egy másik üzletembernek több tízmillió riyalt (1 riyal = mintegy 70 forint) vettek le a számlájáról, miután aláírta a megállapodást. Egy másik esetben egy volt magas rangú vezető beleegyezett, hogy lemond 4 milliárd riyal értékű részvényeinek tulajdonjogáról – közölte az illetékes.

A szaúdi kormány a héten több intézkedést hozott számlák befagyasztásától tehermentes vagyonok kisajátításáig, illetve elkobzásáig – mondta egy másik vezető.

A Reuters nem tudta egyelőre ellenőrizni a The Financial Times hírét, amely szerint egyes esetekben a kormány a gyanúsítottak vagyonának 70 százalékára ráteszi a kezét, hogy dollármilliárdokkal töltse fel az államkasszát.

A szaúdi hatóságok eddig 208 embert hallgattak ki a korrupcióellenes vizsgálat keretében, és legalább 100 milliárd dollárra becsülik a korrupció révén eltulajdonított összegeket – közölte egy illetékes a múlt héten, amikor a nyomozás a királyság határain túl átterjedt az Egyesült Arab Emírségekre is.

Jason Tuvay, a Capital Economists agytröszt közel-keleti gazdasági szakértője szerint Mohamed bin Szalmán népszerűsége növelésére használja fel a korrupció elleni hadjáratot.

A szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman pár hete bejelentette,hogy az állam egy 500 milliárd dolláros, New York Citynél 33-szor nagyobb város építését tervezi. Az olajár csökkenésében és a Közel-Keleten vívott háborúiban megtört Szaúd-Arábia gazdasága nem bírna el ekkora porjektel, ha az állami önrészt nem teremti elő. Egyes szakértők szerint a letartóztatások mögött, a hercegek vagyonának egy részeit államosítani kívánja a trónörökös, hogy fedezze a gigászi város projektének elinditását.

Orientalista.hu – Sinda MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑