Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 06. 04.

“Valami megromlott a dzsihád földjén” – Új vahabita belháború Szíriában

2017. 06. 04.

Újra növekszik a szembenállás a vahhabita terrorszervezetek között – ezúttal Aleppo tartomány nyugati részén, amelyet többféle dzsihádista csoportok társulásai uralnak.

Péntek hajnalban  a Harakat Nur Al-Din Al-Zinki csoport betört egy másik frakció, a Fajlakk Al-Sham bázisára és letartóztatta az utóbbi több tucat tagját, miközben nehézfegyverzetüket is lefoglalta.

A meglepetésszerű akcióra válaszul a Fajlakk Al-Sham teljes mozgósítást hirdetett és teljesen felfegyverezte a militánsait, felkészülve az újabb harcra.

A Harakat Nur Al-Din Al-Zinki nevű terrorszervezet egy fogságba ejtett palesztin kisfiú brutális lefejezésével vált hírhedté Aleppoban, 2016 júliusában. Említésre méltó, hogy abban a pillanatban is a csoportot hivatalosan támogatta az USA.

2017 januárjában a csoport beolvadt a Hajat Tahrir Al-Sham vahhabita terrorista szövetségbe (amelynek vezető ereje az Al-Kaida, szíriai nevükön az egykori Al-Nuszra Front).

A Fajlakk Al-Sham nevű vahhabita militáns csoportot Törökország támogatja és mostanában csökkent a fegyveresei létszáma, mert korábbi szövetségesük a “Liwa Maghawir Al-Iszlam” frakció csatlakozott a Hajat Tahrir Al-Shamhoz.

A Fajlakk Al-Sham terrorszervezet 19 kisebb vahhabita fegyveres csoport fúziójából jött létre 2014 márciusában, amelyek közül néhány a Muszlim Testvériség szíriai szervezetéhez és a “Forradalmi Tanács Pajzsai” frakcióhoz tartoztak. Részese volt a “Fatah Halab” nevű alkalmi koalíciónak, amely az Aleppo keleti részét megszálló vahhabita csoportokat fogta össze. 2014 és 2016 között a Fajlakk Al-Sham (Levantei Légió) volt az egyik “mérsékeltnek felkelőnek” nevezett vahhabita terrorista csoport , amely az Egyesült Államok kegyeiben részesült és nagy mennyiségben kapott korszerű irányított rakéta fegyverzetet. Szövetségben van az FSA-val (annak sok tucatnyi frakciójával), az Iszlám Fronttal (a Harakat Ahrar Al-Sham és szövetségesei) és a Dzsaish Al-Mudzsaheddin terrorszervezettel.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑