Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 09. 02.

Visszaszorítaná a népességnövekedést Egyiptom

2017. 09. 02.

Lelassítaná a népesség robbanásszerű növekedését az egyiptomi kormány. Az arab világ legnépesebb államában már most is 93 millióan élnek, és ez a szám a kormány adatai szerint hasonló ütemű növekedés esetén 2030-ra 128 millióra nőhet. 2016-ban 2,6 millióan születtek Egyiptomban.

Abd Al-Fattah Al-Sisi elnök szerint a népességnövekedés fenyegetést jelent az ország további gazdasági fejlődésére.

Az egészségügyi minisztérium júliusban indította el Operation Lifeline nevű születésszabályozási programját: ennek keretében 12 ezer családtervezési tanácsadót telepítenek 18 vidéki tartományba, és mintegy hatezer családtervezési klinikán várják a nőket, ahol ingyenes kivizsgáláson vehetnek részt, és jelentős állami támogatással vásárolhatnak fogamzásgátló szereket.

A születésszám visszaszorítása hosszú távon mintegy 11 milliárd dollár megtakarítást jelentene a kormánynak.

– A házasságkötésem előtt jöttem el ide, mert édesanyám megkérdezte, nem akarom-e folytatni a tanulmányaimat és inkább várni a terhességgel. Igent mondtam, mire ő közölte: el kéne mennem a csaldátervezési központba, ahol megmutatják nekem, hogyan kell elhalasztani egy terhességet – mondja a 30 éves Shereen.

Egyiptom vidéki, elmaradottabb részein még mindig sokan úgy hiszik, hogy az iszlám tanításaival ellenkezik a családtervezés fogalma. Az iszlám világban nagy tekintélynek örvendő kairói al-Azhar Egyetem azonban beállt a kormány tervei mögé, és kijelentette: a családtervezés nem tilos.

Szakértők szerint az emberek lassan maguktól is rájönnek, hogy nem tudnak egy vagy két gyereknél többet bevállalni: az utóbbi évben ugyanis Egyiptomban elszabadult az infláció, így jelentősen megnövekedtek a megélhetés költségei.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑