2017. 10. 16.

Nem kérnek a németek az iszlám ünnepekbőlKritikák kereszttüzébe került Thomas de Maiziere német belügyminiszter, miután egy múlt heti kampányrendezvényen a muzulmán ünnepek németországi bevezetését helyezte kilátásba. A kereszténydemokrata (CDU) politikus az alsó-szászországi Wolfenbüttelben kifejtette: ahol annyi muszlim él, mint Németországban, miért ne vennék fontolóra a kérdést? Szerinte mindenszentek is csak azokon a német területeken ünnepnap, ahol sok katolikus él.

Thomas de Maiziere felvetését az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU pártszövetség részéről is bírálatok érték. Alexander Dobrindt volt közlekedési miniszter, a bajor Keresztényszociális Unió parlamenti csoportjának vezetője a Bild című német lap szombati számában hangsú­lyozta: Németország keresztény öröksége nem képezheti alku tárgyát. „Szó se lehet iszlám ünnepek bevezetéséről Németországban” – szögezte le a politikus.

Wolf­gang Bosbach, a Kereszténydemokrata Unió egyik vezető belbiztonsági szakpolitikusa ugyancsak a Bild hasábjain bírálta De Maiziere nyilatkozatát. Mint fogalmazott, Németországban mindenki a maga módján üdvözül, s ez vonatkozik a vallási ünnepek megtartására is. Kiemelte: más kérdés, hogy a jövőben az államnak jogi védelemben kell-e részesítenie nem keresztény ünnepeket is.

„Az ünnepnapok mindenekelőtt egy ország és nem az egyes népcsoportok vallási sajátosságát jelképezik” – emelte ki Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, a CSU alelnöke a Passauer Neuer Presse című lap szombati számában megjelent nyilatkozatában. Közölte: a muzulmánok integrációja nem fog jobban sikerülni attól, ha muzulmán ünnepeket vezetnek be.

A rengeteg bírálat ellenére Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt elnöke védelmébe vette a belügyminiszter ötletét. „El kell gondol­kodni a javaslaton” – hangoztatta az Európai Parlament egykori elnöke, majd De Maiziere védelmében hozzátette: Németországban meg kell adni a lehetőséget, hogy bárki javaslatot terjesszen elő, és azután arról nyugodtan és komolyan vitatkozzanak.

A kérdésben megszólalt a Németországi Muzulmánok Központi Tanácsának elnöke, Aiman Mazyek is, aki szerint egy ilyen ünnep beveze­tése egyértelművé tenné, hogy a muszlimok is a német társadalom részei.

Magyar Idők Online

, ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com