Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 03. 02.

Népírtás támogatása miatt nyújtott be keresetet Németország ellen

2024. 03. 02.

Nicaragua keresetet adott be a Nemzetközi Bíróságon (ICJ) Németország ellen, amiért pénzügyi és katonai segélyt nyújt Izraelnek, miközben forrásokat von meg az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynökségétől (UNWRA) – közölte pénteken a hágai székhelyű törvényszék.

A latin-amerikai ország sürgősségi intézkedések meghozatalát kérte a Nemzetközi Bíróságtól, amelyek arra köteleznék Berlint, hogy hagyjon fel Izrael katonai támogatásával.

A törvényszék rendszerint a kereset beérkezését követően heteken belül ki szokta tűzni a meghallgatást.

Nicaragua szerint Németország megsértette a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló 1948-as ENSZ-egyezményt, valamint a háború jogáról szóló 1949-es genfi egyezményt a megszállt palesztin területek vonatkozásában.

“Azzal, hogy katonai felszerelést szállít és most megvonja az UNRWA finanszírozását, amely szervezet létfontosságú támogatást nyújt a civillakosságnak, Németország népirtás elkövetését segíti elő” – áll a beadványban.

Az UNRWA legnagyobb támogatói, köztük az Egyesült Államok és Németország is, azt követően függesztették fel a szervezet finanszírozását, hogy az izraeli hatóságok azt állították, hogy az ügynökség több munkatársa részt vehetett a Hamász október 7-i,  támadásában.

A nicaraguai beadvány Dél-Afrika korábbi beadványára épül, amelyet decemberben terjesztettek az ICJ elé. Utóbbiban Dél-Afrika annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász palesztin szervezet elleni katonai fellépésével a Gázai övezetben.

Az ICJ január végén felszólította Izraelt, hogy gázai katonai műveletei során tegyen meg minden intézkedést a népirtás megelőzése érdekében.
Izrael tagadta a népirtás vádját és arra hivatkozik, hogy joga van az önvédelemre.

Az Egyesült Államok mellett Németország exportálja a legtöbb fegyvert Izraelbe.

Hivatalos palesztin adatok szerint az övezetben több mint 30 ezren haltak meg azokban a légicsapásokban és hadműveletekben, amelyeket Izrael hajtott végre válaszul az október 7-én a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadásra. A palesztin áldozatok kétharmada nő és gyermek. A sebesültek száma átlépte a 70 ezret. Az ENSZ adatai szerint már legkevesebb 1,7 millió gázai – az övezetben élők több mint 80 százaléka – menekült el otthonából.

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑