2017. 12. 13.

Trumap nyilatkozata miatt egyre több a zsidók elleni támadásSokkolta a németek egy részét, hogy az elmúlt napokban fellángolt a zsidógyűlölet az országban. Berlinben izraeli zászlót és Dávid-csillagot égettek, sőt – lapinformációk szerint – már olyan is előfordult, hogy muszlim gyerekek egy játszótéren zsidó gyereket fenyegettek.

Angela Merkel és más befogadóbarát politikusok számára rendkívül kínos a helyzet, a zsidóellenes tüntetők ugyanis túlnyomórészt az utóbbi néhány évben, bevándorlóként érkeztek az országba. Miközben a németeknél – érthető okokból – az egyik központi kérdés, hogy ne legyen jelen az antiszemitizmus – hangzott el az M1 Híradójában.

Mohamed hadserege visszatér, lelövik a zsidókat és a telepeseket – egyebek mellett ezt skandálták pénteken a svédországi Malmöben arab fiatalok, és Allah-ot éltették.

Egy másik svéd városban, Göteborgban az egyik zsinagógánál maszkos férfiak molotov-koktélokkal dobálták meg az épületet, ahol éppen rendezvényt tartottak. A zsidó közösség tagjai az alagsorba menekültek. Nem sérült meg senki. A támadás előtt nem sokkal szintén utcai demonstráció zajlott a városban, többségében muszlim fiatalok részvételével, melyen a Jeruzsálemmel kapcsolatos amerikai döntés ellen tiltakoztak.

A gyanú szerint három bevándorló – egy szír és két palesztin állampolgár – lehet a felelős a zsinagóga elleni támadásért. Sajtóhírek azt írták, hogy a 18, 20 és a 21 éves gyanúsítottak 2015-ben, a migrációs válság csúcsán érkeztek Svédországba. Kettejüket gyilkosság vádjával állítják bíróság elé, a harmadik fiatalt egyelőre szabadlábra helyezték.

Azóta egy újabb zsinagóga ellen is támadást kíséreltek meg Svédországban. A svéd közszolgálati média arról számolt be, hogy hétfő reggelre a malmöi zsinagóga kápolnájában begyújtásra kész molotov-koktélokat hatástalanítottak a tűzoltók. A svéd zsidó gyülekezet szóvivője megdöbbenésének adott hangot a zsidóságot ért újabb támadás tervének hírére. És a svéd politikusok is sorra elítélik a támadásokat.

Egész Európára átterjedtek a tüntetések

Egész Európára átterjedtek az elmúlt napokban azok a tüntetések, amelyeken az Egyesült Államok elnökének döntése ellen tiltakoznak, mellyel Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának. Berlinben a hétvégén – a város és az ország jelképének számító Brandenburgi kapu tövében – Dávid-csillagot és izraeli zászlókat is égettek egy demonstráción.

A német kancellár úgy reagált, semmilyen nézet nem ad felhatalmazást ilyesmire, és a törvény teljes erejével fog lesújtani az elkövetőkre. Angela Merkel úgy fogalmazott, a CDU vezetése elítéli ezeket a törvénytelenségeket, illetve elítélik az antiszemitizmus és az idegengyűlölet minden formáját.

A német zsidóság képviselői törvénymódosítást sürgetnek, egyebek mellett lehetőséget adnának a rendőrségnek arra, hogy az ilyen megmozdulásokat feloszlassák.

Orientalista.hu – Hirado.hu

, , , , , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com