2017. 12. 19.

Túl gyorsan vonták ki Afganisztánból a katonákatA nemzetközi csapatok kivonása Afganisztánból túl gyorsan történt, és hosszabb távú elkötelezettségre van szükség az országban – mondta hétfőn Mazari-Sarifban Ursula von der Leyen német védelmi miniszter.

A német csapatokat meglátogató Von der Leyen úgy vélte, hogy a nemzetközi közösség 2014, a NATO harci küldetésének vége óta túl gyors ütemben csökkentette katonái számát Afganisztánban, de mostanra megtanulta, hogy nagyobb türelemre van szükség. A miniszter szerint az afgán erők továbbra is rászorulnak a nemzetközi segítségre.

„Nagy állhatatosságra lesz szükség. Afganisztán még sokáig leköt majd minket” – fogalmazott a tárcavezető.

A NATO műveleteinek csúcsán mintegy 150 ezer külföldi katona állomásozott Afganisztánban. A jelenlegi nemzetközi kontingens mintegy 17 ezer emberből áll; közülük mintegy 10 ezren amerikaiak. Donald Trump amerikai elnök augusztusban jelentette be új stratégiáját az afganisztáni helyzet rendezésére, ami a csapatok létszámának emelésével is jár.

A cél a tálibok visszaszorítása és tárgyalóasztalhoz kényszerítése, hogy békét lehessen kötni az évtizedek óta forrongó országban.

Orientalista.hu – MTI

, , ,
<


Back to Top ↑

WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com