Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 10. 18.

Mártírhalált halt a Szíriai Arab Hadsereg egyik legkiemelkedőbb vezetője

2017. 10. 18.

Egy különleges művelet lefolytatása közben halt hősi halált Deir Ezzorban a Szíriai Arab Hadsereg egyik prominens vezetője, Iszam Zaher Al-Din dandártábornok. A magasrangú tiszt akkor halt meg, amikor az őt szállító katonai konvoj közelében az Iszlám Állam távirányítású bombát robbantott fel.

Zaher Al-Din dandártábornok a Köztársasági Gárda Száznegyedik Légi Brigádja nevű különleges katonai alakulat vezetője volt. Ez a csoport volt az, amely minden vészen át kitartott az ostromgyűrűbe zárt Deir Ezzor város falai között több éven keresztül.

Az alábbi videón az látható, ahogy a Köztársasági Gárda katonái harcolnak az ostromló Iszlám Állam milicistái ellen Deir Ezzorban:

A főtiszt arról volt híres, hogy viszonylag magas kora ellenére minden esetben az első sorban harcolt, a katonáival aludt, ugyanazt a kosztot ette, amit ők. A Szíriai Arab Hadsereg harcosai között legendás alaknak számított, egyike volt a leginkább becsült, tisztelt és szeretett vezetőknek – felnéztek rá, példaképnek tekintették.

Az alábbi felvételen az látható, ahogy a dandártábornok úr katonáival együtt harcba vonul az iszlamista terroristák ellen:

Nem távoli bunkerekben rejtőző főtiszt volt, hanem olyan harcos, aki magát semmivel sem tartotta többre, mint bármelyik közlegényét, s tapasztalatával, illetve tetteivel vezette őket távolról érkező parancsok helyett.

Fia, Jaarob vele harcolt, az elmúlt éveket együtt töltötték géppuskatűzben, halálos helyzetekben, egymást fedezték a reménytelennek látszó ostrom alatt, s kitartottak a végsőkig – míg meg nem érkezett a felmentés, s a város fel nem szabadult.

Iszam és Jaarob Zaher Al-Din – apa és fia együtt küzdöttek a terror ellen

Al-Szwejda, Zaher Al-Din szülőfaluja büszkén fogadta a hős apát és fiát, mikor végre elérkezett a szabadság, s hosszú évek után újra hazalátogathattak családjukhoz.

Így fogadták Iszam zaher Al-Din dandártábornokot hazatérésekor

Bár kiérdemelte a nyugalmat, a dandártábornok az ostromzár megszűnésével sem kért pihenőt, szabadságot, hanem folytatta a harcosok vezetését. Halála pillanatában Deir Ezzor tartomány még iszlamista kézen lévő negyedei ellen indult harcba.

Képgalériénkban a hős vezető mindennapjairól mutatunk be képeket – látható, hogy élete az elmúlt években a háború volt, s bajtársai, akikkel együtt vészelték át Deir Ezzor város hosszú ostromát.

A mártírhalált halt Iszam Zaher Al-Din 56 éves volt. Halála óriási veszteség a Szíriai Arab Hadseregnek, hiszen az egyik legnagyszerűbb vezetőjüket vesztették el.

Isten adjon békés nyugodalmat a rettenthetetlen katonának!

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑