Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2024. 03. 01.

Északnyugat Szíriát bombázta Izrael

2024. 03. 01.

Légicsapások érték az északnyugat-szíriai Bánijász városát pénteken, három ember, köztük egy iráni tanácsadó meghalt – jelentették a helyi források.

Helyi források szerint egy villát ért találat, ahol Irán-barát milicistákat szállásoltak el. Kórházi források a halálhíreket megerősítették, hozzátéve, hogy hét sebesültről is tudni.

Izrael az utóbbi években számos légicsapást mért szíriai célpontokra, a hadsereg, valamint a damaszkuszi kormánnyal szövetséges erők, köztük a Hezbollah libanoni síita szervezet infrastruktúrája ellen. Az izraeli vezetés többször leszögezte: mindent megtesz azért, hogy Irán ne vethesse meg a lábát Szíriában, különös tekintettel a Golán-fennsík térségére.

A gázai háború októberi kitörése óta nőtt az izraeli támadások száma. Két nappal ezelőtt több rakéta csapódott Damaszkusz Kafr Szúsza nevű, biztonsági őrizettel megerősített negyedébe szerdán, két ember meghalt – jelentette a szíriai állami média, Izraelt téve felelőssé a légicsapásokért.

Az egykor virágzó Szíria ma már csak árnyéka önmagának. Izrael 1967-ben megszállta és elfoglalta a Golán-fennsíkot, melyet Szíria sikertelenül próbált visszaszerezni. Hiába szólította föl az ENSZ Izraelt, hogy vonuljon ki, a terület a mai napig izraeli megszállás alatt áll. Az egyetlen ország, mely a területet Izrael részének ismeri el, 2019 óta az Amerikai Egyesült Államok.

A szíriai háború kitörése óta Izrael több száz alkalommal hajtott végre légicsapásokat Szíria ellen. Eleinte a védekezésre és menekülésre kényszerülő iszlamista csoportoknak próbált légitámogatást biztosítani, majd az egyre erőteljesebben előrenyomuló szíriai hadsereg és szövetségesei ellen indított támadásokat. Az elmúlt időszakban Szíria és a vele szövetséges katonai szervezetek fokozzák erőiket és fegyverkészleteiket a térségben amitől Izrael tart.

 

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑