Haditudósítás syria army 2151325

2015. 11. 08.

Iszlám Állam elleni hadműveletek Kelet HomszbanA Szíriai Arab Hadsereg tovább nyomul előre Palmyra (Tadmur) nyugati oldalán miközben visszaveri az ISIS terroristákat Szadad várostól Kelet-Homszban.

A Szíriai Arab Hadsereg 18. Hadosztály 67. Dandára jelentős segítséget kapott a mostani hétvégén amikor a harcedzett 11. Páncélos Hadosztály 555. Ezrede megérkezett a tadmuri (Palmyra) arcvonalra annak érdekében, hogy segítsenek visszafoglalni a stratégiai helyzetűvé lett várost Homsz tartomány hatalmas kiterjedésű sivatagos keleti területén.

Vasárnap reggel a 67. Dandár és az 555. Ezred együttműködve a Nemzetvédelmi Erők Homsz városi egységével lecsaptak az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet védelmi állásaira Kaszr Al-Hajr faluban és Al-Bajarat keleti olajfa-ligeteiben, megölve számos ellenséges fegyverest a terrorista csoport soraiból, miközben tovább nyomulnak keletre Palmyra nyugati oldalán.

A Szíriai Arab Hadsereg Palmyra körzetében zajló offenzíváját kihasználva az ISIS terrorszervezet megkísérelt számos támadást indítani a többségében szír ortodox keresztények által lakott Szadad város ellen; azonban a terrorista csoport a Szíriai Szociális Nemzeti Párt (SSNP) katonai szárnyának és a Nemzetvédelmi Erők Szadad városi egységének, valamint a Gozarto Véderőnek (Asszír keresztény milícia Al-Kamishliból/Sootoro) a heves ellenállásába ütközött.

Egy katonai forrás az SSNP Homsz városi szervezetéből közölte, hogy az ISIS terroristák megrohamozták a Tal Szinni magaslatot, azonban képtelenek voltak elfoglalni azt a Szíriai Szociális Nemzeti Párt önkénteseitől.

A Szíriai Fegyveres Erők és az ISIS terrorszervezet egyaránt fölénybe akar kerülni a kelet-homszi sivatagban húzódó arcvonalakon, amikor nagy létszámú egységeket mozgató hadműveleteket hajtanak végre ezen kiterjedt sivatagi fronton.

 Az Orosz Védelmi Minisztérium média csatornája a Zvezda TV beszámolt a Tadmur (Palmyra) térségében zajló katonai műveletekről. A Szíriai Arab Hadsereg szárazföldi csapatai harcát az Orosz Légierő MI-24PN harci helikopterei támogatják. A harcban részt vesznek a hadsereg nehéz páncélozott haditechnikai eszközei: önjáró lövegek, harckocsik, műszaki gépek és tüzérségi eszközök.

ZvezdaTVnews Filming #SAA backed by #RuAF operation around #Palmyra #Сирия #сирийская_армия

Szerző: Syria Report2015. november 7.

A Szíriai Arab Hadsereg több tucat terroristát likvidált a kelet-homszi Tadmur (Palmyra) város környéki harcokban

Hat hónapja az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS terrorszervezet nagy kiterjedésű offenzívát indított az ősi Palmyra városa ellen és megszállta, a Szíriai Arab Hadsereget és a Nemzetvédelmi Erőket négy nagy alatt visszavonulásra kényszerítve.

Több kísérlet történt a sivatagi történelmi emlékekkel rendelkező település visszavételére a terrorszervezet birtokából, azonban eddig a Szíriai Fegyveres Erők viszonylag eredménytelenül próbálták áttörni az ISIS védelmi vonalait Palmyra északi és nyugati oldalán.

Péntek reggel a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára és a Nemzetvédelmi Erők Homsz városi egysége Al-Bajarat keleti olajfa ligeteiben hajtott végre műveleteket és előretolta állásait a Palmyra Autós Iskoláig az ISIS terroristákkal vívott egy hetes kemény harcok után.

Palmyrától északra a Szíriai Arab Hadsereg Tigris Alalulatai hajtottak végre hadműveleteket a Dzsazal várostól Palmyrába vezető úton, végezve számos ISIS terroristával.

Palmyra északi oldala bizonyult eddig az egyik legerőszakosabb arcvonalnal a Szíriai Fegyveres Erők számára, mert az ISIS itt indított sok támadást a kormányerők állásai ellen a Dzsazal-hegység előterében.

Azonban a Szíriai Fegyveres Erőknek a “Palmyrai Háromszögben” harcoló egységei számottevő támogatást kaptak pénteken, amikor megérkezett hozzájuk egy nagy menetoszlop erősítéssel a T-4 légi támaszpontra, annak érdekében, hogy részt vegyenek az intezívebbé váló palmyrai műveletekben, amely most még az előkészítő szakaszában van.

Szombat reggel a Szíriai Arab Hadsereg 18. Páncélos Hadosztály 67. Dandára együttműködve a Nemzetvédelmi Erők (NDF) Homsz városi egysége és a Baath Zászlóaljak (Khataib Al-Baath) egy elsöprő rohamot hajtott végre az Al-Hijal hegyek keleti nyúlványain, végezve több mint 40 ISIS fegyveressel, amikor a kormányerők hadműveletei folytatódtak Al-Hijal és Tadmur (Palmyra) között Homsz tartományban.

Egy katonai forrás a 11. Páncélos Hadosztály parancsnokságáról azt közölte, hogy a 67 .Dandár és a szövetséges alakulatok legyűrték az Al-Hijal-hegység keleti oldalán védelmi állásokban lévő ISIS terroriták ellenállását, elfoglalva számos hadászati pontot a terrorszervezttől tovább nyomulva Al-Bajarat felé Kelet-Homszban.

A katonai forrás a 11. Páncélos Hadosztály parancsnokságáról hozzátette, hogy az Al-Hijal keleti oldalán vívott harcokban meghalt ISIS terroristák között nagyon sok külföldi személy volt Szaúd-Arábiából, Tunéziából, Líbiából, Egyiptomból és Irakból. A halottak között kerültek azonosításra a Juszif Hasszan Al-Dzsandali (szaúdi) és a Ghasszan Nader Khodor (Deir Ezzorból) nevű terroristák.

A most a kelet-homszi arcvonalra érkezett erősítések ellátják a Szíriai Fegyveres Erőket a szükséges megnövelt létszámú személyi állománnyal a szárazföldi harcokhoz; ez szükségesnek bizonyult a még mindig nagy létszámú ISIS terroristák legyőzéséhez Kelet-Szíriában.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Címkék: , , , , , , , , , ,


Back to Top ↑