Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Megszületett az első szaúdi autómárka

2022. 11. 10.

Szaúd-Arábia bemutatta első elektromos autó márkáját, a Ceert. A cég a szaúdi állami befektetési alap, a PIF (Public Investment Fund) és a tajvani Foxconn közös vállalkozása. Ez utóbbi számos Ceer modellhez fejleszti az elektromos platformot, beleértve a szedánokat és a SUV-okat is.

A Ceer égisze alatt készülő járműveket Szaúd-Arábiában fogják gyártani. A tervek szerint 2025-től a Közel-Kelet és Észak-Afrika régióban értékesítik majd az új autókat. A Ceer elektromos járműveihez BMW alkatrészeket is felhasználhat licensz alapján. Arról azonban egyelőre még nincs információ, hogy mennyi autót szeretne egy évben gyártani a szaúdi cég.

Másrészt viszont Szaúd-Arábia gazdasági célokat tűzött ki a márkára nézve: a Ceer várhatóan több mint 150 millió dollárnyi közvetlen külföldi befektetést vonz majd az országba és akár 30 ezer közvetlen és közvetett munkahelyet teremthet.

Nem az első autógyár lesz az országban

Ahogyan arról korábban az autopro.hu is beszámolt, az amerikai Lucid Motors elektromosautó-gyártó is épít egy üzemet Szaúd-Arábiában, amelyet évi 150 ezer elektromos autó kapacitására terveznek. A 2022 áprilisában aláírt megállapodás értelmében Szaúd-Arábia kormánya tíz év alatt akár 100 ezer Lucid elektromos autót vásárolna.

A PIF szaúdi szuverén vagyonalap olyan ígéretes ágazatok fejlesztésére összpontosít, amelyek elősegíthetik Szaúd-Arábia gazdaságának diverzifikálását. A szaúd-arábiai kormány nagyon ragaszkodik az autóiparhoz: a PIF már a mostani márka bevezetése és a Lucid Motorsba történő befektetés előtt is ismert volt az iparban – például a Tesla befektetőjeként.

Lehetőség a Foxconn számára

A Foxconn számára a PIF-fel kötött vegyesvállalat egy fontos alappillér az autóiparba való belépésben. Young Liu elnök örömmel írta alá egy új autóipari vállalat létrehozását, amely elektromos járművek tervezésére és gyártására összpontosít Szaúd-Arábiában – írja az electrive.com.

„A Foxconn technológiai szakértelmét felhasználva támogatjuk a Ceer azon elképzelését, hogy ikonikus elektromos járműveket hozzon létre, amelyek a hálózatba kapcsolás, az infotainment és az autonómia témái köré épülnek. Az elektromos járműveket szeretnénk általánossá tenni, és ez az, amit a Ceer elérhet Szaúd-Arábiában és a tágabb régióban” – fogalmazott Liu.

autopro.hu

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑