Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Moszkva: Washington nem tudja megmagyarázni, hogy mi történt az Északi Áramlattal

2023. 05. 08.

Washington nem válaszolt Moszkva azon felszólítására, hogy adjon magyarázatot arra, mi történt az Északi Áramlat gázvezetékekkel, miután Seymour Hersh oknyomozó újságíró jelentést tett közzé, amelyben az Egyesült Államokat okolta a kulcsfontosságú gázútvonal felrobbantásáért – mondta Konsztantyin Gavrilov magas rangú orosz diplomata.

“MÉG NEM KAPTUNK SEMMILYEN FELVILÁGOSÍTÁST, ÉS NEM VALÓSZÍNŰ, HOGY VALAHA IS KAPUNK” – MONDTA HÉTFŐN AZ IZVESZTYIJA CÍMŰ LAPNAK.

“Nem lesz semmi új [az Egyesült Államok részéről]” – tette hozzá a tisztviselő, aki a katonai biztonságról és fegyverzetellenőrzésről szóló bécsi tárgyalásokon az orosz delegációt vezeti.

Gavrilov elmondta, hogy meglepődött azon uniós országok magatartásán, amelyeket leginkább érintett a kulcsfontosságú energetikai infrastruktúra szabotálása, amelyet azért építettek ki, hogy Németországon keresztül orosz gázt szállítsanak Európába.

Németország, Svédország és Dánia, amelyek vizsgálatot folytattak az Északi Áramlat-1 és Északi Áramlat-2 tavaly őszi felrobbanásaival kapcsolatban, eddig nem voltak hajlandóak beszélni az eredményeikről. Elutasították Oroszország azon ajánlatát is, hogy segítsen a vizsgálatokban.

“EURÓPA ÁLLÁSPONTJÁT, AMELYET NYÍLTAN MEGALÁZNAK, NEM TUDOM TELJESEN MEGÉRTENI” – MONDTA GAVRILOV.

Február elején Hersh írt egy jelentést, amelyben azt állította, hogy Joe Biden amerikai elnök adta a parancsot az Északi Áramlat megsemmisítésére. A Pulitzer-díjas újságíróval beszélgető jól értesült forrás szerint a tavaly szeptemberben felrobbantott szerkezeteket még 2022 júniusában, egy NATO-gyakorlat leple alatt az amerikai haditengerészet búvárai helyezték el a balti-tengeri vezetékeknél.

Hersh később felvetette, hogy Biden azért választotta éppen azt a pillanatot az infrastruktúra felrobbantására, mert az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus “nem ment túl jól” Kijev és washingtoni támogatói számára.

Adrienne Watson, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője cáfolta a jelentést, “teljesen hamisnak és teljes kitalációnak” nevezve azt.

Március végén Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy teljes mértékben egyetért Hersh megállapításaival, miszerint az Északi Áramlat szabotázsát az amerikai különleges erők szervezték.

Más orosz tisztségviselők is megjegyezték, hogy az Északi Áramlat megsemmisítéséből egyedül az USA profitált, mivel a robbantások óta drágább cseppfolyósított földgázának Európába irányuló szállítása jelentősen megnőtt.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑