Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2024. 01. 19.

Rakétatámadás ért egy amerikai bázist Irakban

2024. 01. 19.

Az Al Mayadeen forrásai megerősítették, hogy legalább 10 rakéta csapódott le az amerikai Ain el-Assad légitámaszpontra Irakban.

A nyugat-iraki Ain el-Assad légitámaszponton lévő amerikai erőket szombaton megtámadták – jelentette az Al Mayadeen tudósítója.

Források azt mondták az Al Mayadeennek , hogy a támadás több nagy kaliberű rakétát is magában foglalt, amelyeket több irányból lőttek ki a légibázis felé. Sőt, forrásaink felfedték, hogy legalább 10 rakéta közvetlenül találta el a légibázis szárnyát vagy annak környékét.
Ugyanebben az összefüggésben iraki sajtóorgánumok beszámoltak az amerikai katonai támaszpont irányába indított nagy rakétazápor észlelésével kapcsolatos kezdeti megfigyelésekről.

Eközben a Fox News tudósítója, Lucas Tomlinson az X-en közzétette, hogy több mint 15 US Patriot föld-levegő rakétát indítottak el, hogy elfogják a szerinte iráni rakétákat.

Nem sokkal később azonban az Iraki Iszlám Ellenállás nyilatkozatában vállalta a felelősséget a támadásért.

A légibázis al-Anbar kormányzóságban található, és egyike annak a két, az Egyesült Államok által üzemeltetett légibázisnak a nyugat-ázsiai országban.

Amerikai csapatok megsérültek a támadásban

A Reuters egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az iraki Ain el-Aszad légitámaszpont elleni szombati támadás következtében amerikai személyzet megsérült.

A névtelenül nyilatkozó tisztviselő a Reuters hírügynökségnek elmondta , hogy az eredeti jelentés előzetes adatokon alapul, és változhat, ahogy az amerikai erők értékelik veszteségeiket.

Fontos, hogy a tisztviselő szerint az első jelentések szerint a bázist több ballisztikus rakéta is eltalálta, de nyitva hagyták annak lehetőségét, hogy a bázist rakéták találták el.

Az Egyesült Államokat több mint 140 támadás éri

Az Egyesült Államok hadseregét október 17. óta folyamatosan támadják Szíriában és Irakban . A több mint 140 hadművelet többségét az Iraki Iszlám Ellenállás, az Iszlám Ellenállás csoportjainak gyűjteménye vette át, amelyek kollektív szárny alatt működnek.

A Pentagon szóvivője, Sabrina Singh a hét elején elismerte, hogy a térségben tartózkodó amerikai erőket 140 alkalommal érte támadás . A csütörtöki sajtótájékoztatón Singh felfedte, hogy a támadások “tartósak és riasztóak”.

“A mai napig körülbelül 140 támadást hajtottak végre amerikai csapatok ellen: 57 támadás Irakban és 83 támadás Szíriában ” – mondta.

A Pentagon jelentős áldozatokról számolt be személyzetének, közel 70 katona megsebesült, és egy nem harcoló vállalkozó életét vesztette a támadások következtében.

MQ-9 drónt lőttek le Diyalában

Az Iszlám Ellenállás minden nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy műveletei válaszul szolgálnak az Egyesült Államok alapvető szerepére a Gázai övezetben zajló izraeli népirtó háború előmozdításában, valamint a frakció azon eltökéltségére, hogy kiszorítsa az „amerikai megszálló erőket” a térségből.

Legutóbbi hadműveletében az Iraqi Resistance bejelentette, hogy lelőtt egy csúcstechnológiás, USA által üzemeltetett MQ-9 arató drónt az iraki Diyala kormányzóság felett . A drón az Egyesült Államok által üzemeltetett kuvaiti Ali Salem légibázisról szállt fel.

Az MQ-9 drón több rakétát is képes szállítani, és a hírek szerint az Egyesült Államok által a régióban végrehajtott nagy horderejű merényletekben használták.

A rendszer több tízmillió dollárba kerül az Egyesült Államoknak, a Fox News szerint 32 millió dollár az ára. Az a tény, hogy az Ellenállási Tengely több frakciója bebizonyította, hogy képes leküzdeni a csúcstechnológiás rendszert, rávilágít arra, hogy az Ellenállás képes-e szembeszállni a világ legfejlettebb hadseregével, a rendelkezésre álló és korlátozott erőforrások felhasználásával nemzeteik védelmében. felszabadulás és autonómia törekvései.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , , , , , , ,




Back to Top ↑