Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2016. 01. 27.

Az első női futballcsapat létrejöttének története Szíriában

2016. 01. 27.

Az arab világban az első női labdarúgócsapat, a Sahba Klub Aleppóban, Siryan településén alakult meg 1971-ben.

Amikor az 50-es évek elején egy szíriai lány rövidnadrágban megjelent Damaszkuszban a Fatayan csapat pályáján és kosárlabdázni kezdett, azt mondták rá: micsoda bátorság! S amikor a 60-as években elment a szíriai lány a röplabda, a kézilabda, az asztalitenisz, az atlétika, a torna és az úszás sportágaiban versenyezni, azt mondták rá: ez bizony nagyon merész! Amikor pedig a szíriai televízióknak a közönsége azt látta a 70-es évek elején, hogy a világ más tájain már a labdarúgásban is részt vesz, pontosan úgy, ahogyan abban a férfiak, azt mondták: Ennek a kérdésnek megvan a szubjektív megítélése! Hogy a nő kosárlabdázzon, röplabdázzon, kézilabdázzon, asztali játékokat játsszon, olyan a játékokat, amelyek megfelelnek a női energiáknak, teljesítőképességnek, az hagyján. De hogy egy nő olyan játékokat játsszon, amelyek jobban igénybe veszik az erejét, mint például a labdarúgás, és elmenjen egy nagypályára másfél órát futni pihenés nélkül, mint a férfiak, és azt erőteljesen játssza, az már nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen.

De hogyan született az ötlet? És hogyan vált valósággá?

Az ötlet 1971-ben született meg. Kiindulópontként azok a sportos filmek számítottak, melyeket a szíriai televízió közvetített, beleértve a női labdarúgást. A folyamat Aleppóból, Siryan faluból indult ki. Itt a lányok együtt gyakorolhatták e tevékenységet a férfiakkal. A férfiak klubjának vezetője gondolkodott el azon, hogy létrehozza az első női futballcsapatot. Az ötletet ezután megosztotta a női játékosok szüleivel is. Ők feltételek nélkül elfogadták a javaslatot. Ezután a csapat összegyűjtötte a faluból az összes sportolónőt, és megkezdődött a kiválogatásuk.

Az első edzésen felfedezték a felügyelők, hogy a lányoknak nagy hajlandóságaik és komoly képességeik vannak a játékhoz. Pontosan úgy, ahogyan azt a férfiak is játsszák, félelem nélkül. Elkezdték a játékosok a rendszeres, komoly edzéseket. Az igazgatóság fontolóra vette a reklámozását a szurkolók körében is, és úgy gondolta, hogy erre a legjobb mód egy hivatalos mérkőzés lejátszása. De mégis kivel játsszanak a lányok? Azt mondták, legyen az első meccs a fiúk klubjával, hiszen még nem alakult bármely más lánycsapat.

1971 nyarának végén bejelentették az első hivatalos futballmeccset a feltörekvő lányok és a fiúk csapata között, amit a fiúk is örömmel vállaltak annak ellenére, hogy voltak más meccseik is, és zajlott a bajnokságuk az aleppói önkormányzati stadionban. 5000 néző tekintette meg a helyszínen a lányok meccsét, az első női futballcsapat megszületését. A lelkes nézők között helyet foglaltak a játékosok szülei is.

A mérkőzés zajlott, ugyanazokkal a szabályokkal, melyekkel a fiúk is játszanak egymás között, annyi különbséggel, hogy a játékidő le volt rövidítve egy órára. 8 gól volt a mérkőzésen, melyből ötöt a lánycsapat szerzett, ezzel 5-3-as győzedelmet aratva a fiúk felett.

Így született meg Aleppóban az első női futballcsapat. A férfiak a mérkőzés után tovább fociztak a bajnokságukban, a kérdés pedig az volt, milyen visszhangja lesz a női csapat kialakulásának? Mi tartaná meg a folyamatosságát és az életben maradását?

Ezután néhány szíriai tartományban elkezdtek gondolkodni hasonló csapatok létrehozásában. Még véget sem ért ez az év, és már lehetett hallani más női csapatokról, akik elkezdtek futballozni. A szülők támogatása a játékosok felé csodálatos volt.

George Balta, a csapat edzője azt mondta, nem hitte volna, hogy ilyen komolyan fogják venni a futballt, és azt sem, hogy ennyire érdekelni fogja őket a játék, és ilyen gyorsan és könnyen megszeretik majd.

Az egyik játékos, az akkor 18 éves Mona Kas azt mondta, aki a futball mellett Aleppóban kosár- és röplabdázott is, hogy sajnálja, hogy a futballt csak idősebb korában tudta elkezdeni, de nem érez a játékban akkora nehézséget, mint amekkorát korábban elképzelt.

Salim Qaltaqji úr, az igazgatóság egyik tagja azt mondta: Azt kívánom, hogy hasonló csapatok alakuljanak a többi tartományban is, hogy lehetősége legyen a csapatnak arra, hogy közönség előtt folyamatos jelleggel szerepeljen. S amikor meghallotta, hogy utánuk megalakult az egyiptomi Al-Ahli női futballcsapata, azt mondta, az első adandó alkalommal meghívjuk ezt a csapatot hozzánk játszani.

A csapatról képeket a quenshrin.com oldalon találhat az olvasó.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑