Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Szíria

2017. 01. 13.

Öngyilkos merénylet és izraeli rakéták rázták meg Damaszkuszt (videók)

2017. 01. 13.

Iszlamista öngyilkos merénylő és izraeli rakéta támadás rázta meg csütörtök éjjel Damaszkusz városát. A támadások között pár óra eltérés volt.

Párhuzamban a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei a főváros vízkészletét ellátó Barada völgyet próbálja felszabadítani a terroristáktól, tegnap éjjel kettős támadás érte Damaszkuszt.

 

A főváros nyugati részén lévő Kafr Suseh kerületben robbantot öngyilkos merénylő okozott erős robbanást csütörtök este. A főként szunniták által lakott városrészben tíz ember vesztette életét és több tucat ember sebesült meg. Az áldozatok között öt katona és egy tiszt.

Helyi források szerint félő, hogy a halálos áldozatok száma emelkedni fog, mert a sérültek közül többnek is rendkívül súlyos az állapota.

kafarszusze robbantás damaszkusz

A Reuters emlékeztet, hogy tavaly júliusban ugyanebben a negyedben szintén végrehajtottak hasonló merényletet egy iráni támogatás által müködtetet iskola ellen, amelyben többen életüket vesztették.

Az öngyilkos merénylet olyan időszakban történik, amikor  a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei   próbálják felszabadítani a főváros vízellátásáért felelős Barada völgyet. Egy hónapja Damaszkusztól pár kilométerre lévő Fidzseh forrást  gázolajjal szennyezték be a nyugat által is támogatott iszlamista fegyveresek. Emiatt öt millió ember marad víz nélkül a fővárosban.

Izrael rakétatámadást hajtott végre Damaszkuszban

A szíriai hatóságok szerint Izrael csütörtök éjszaka rakétákkal lőtte a Damaszkusztól nyugatra lévő Mazzeh légitámaszpontot.  Az izraeli támadás a az öngyilkos merénylet után pár órával történt.

Tel-Aviv nem cáfolta, de nem is erősítette meg – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Szíria hivatalos hírügynöksége, a Sana szerint Észak-Izraelből, Tiberias város közeléből lőtték ki a rakétákat, amelyekkel a Damaszkusz közelében lévő támaszpont támadták. A szemtanúk szerint tíz rakéta csapódott be a katonai reptérre. A robbanások után tűz ütött ki, és mentők hajtottak a támaszpontra. Egyes tudósítások négy halálos áldozatot említenek.

Szíria retorziókkal fenyegette meg Izraelt, de nem részletezte azok mibenlétét. Jeruzsálem az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően nem cáfolta, de nem is erősítette meg a támadás tényét.

Ez már a harmadik hasonló csapás az utóbbi hónapokban, legutóbb december hetedikén irányoztak rakétákat ugyanerre a légitámaszpontra.

A hat évvel ezelőtt kitört szíriai konfliktus alatt Izrael közel két tucat alkalommal hajott végre katonai támadást Szíria ellen. Az izraeli támadások válaszcsapásként értélkelhetők a Szíriai Arab Hadsereg egy-egy sikeres katonai hadműveletének, amik révén újabb területeket szabadítottak fel  az iszlamista szervezetek uralma alól.

Orientalista.hu – Sinoda (SANA, Russia Today, MTI)

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑