Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Egy oldalú tűzszünetet hirdetett az egyik szeparatista csoport Etiópiában

2018. 08. 13.

Egyoldalú tűzszünetet hirdetett az Ogadeni Nemzeti Felszabadító Front (ONLF) nevű, etiópiai szeparatista csoport vasárnap.

A fegyverszünet újabb előrelépést jelent Abij Ahmed etióp miniszterelnök kormányának az ország biztonsági helyezetének javítására tett törekvései terén. A kormányfő, aki áprilisban tette le hivatali esküjét, az ezt követő parlamenti beszédében békülékeny hangot ütött meg az ellenzékkel, az ország diplomáciai kapcsolatainak javítására, békés hatalomváltásra és reformokra tett ígéretet.

Addisz-Abeba júliusban törölt is három ellenzéki csoportot a „terrorista” szervezetek listájáról, köztük az ONLF-et. Egy hónappal később pedig megállapodást írt alá az ellenségeskedés kölcsönös beszüntetéséről az Oromo Felszabadítási Front (OLF) nevű, az oromo népcsoport önrendelkezéséért harcoló lázadó szervezettel, melyet az ONLF és a Ginbot 7 nevű ellenzéki csoporttal együtt vett le a szóban forgó listáról. Abij Ahmed az első politikus, aki az oromo népcsoportból származik és betöltheti az etióp kormányfői tisztséget.

Az ONLF közleménye szerint a szervezet „figyelembe vette az etióp kormány által tett kedvező lépéseket”, melyekkel megteremtették a béketárgyalások és a párbeszéd alapját. Ezért a csoport „beszüntet mindenféle katonai és biztonsági műveletet, hogy az Ogaden konfliktusra elérhető és tartós megoldást lehessen találni”.

Az ONLF 1984-ben indította meg a kelet-etiópiai Ogaden térség elszakadását célzó törekvéseit. A térség földgázban és kőolajban gazdag, Kína 2013 óta fejleszt két gázmezőt e területen. Az etióp kormányerők 2007-ben indítottak nagyszabású hadműveletet az ONLF ellen, miután a szakadárok megtámadtak egy kínai működtetésű olajlétesítményt.

Abij Ahmed kormánya az utóbbi hónapokban erőteljesen munkálkodik azon, hogy a kormányfő ígéreteit beváltsák. A kelet-afrikai ország új útra terelésének egyik mérföldköve a szomszédos Eritreával kötött békemegállapodást, amely véget vetett a 1998 és 2000 között dúló, becslések szerint 80 ezer ember halálát okozó határháborúnak.

Eritrea 1993-ig Etiópia része volt, amikor is egy népszavazás eredményeképpen elszakadt a volt anyaországtól.

MTI

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑