Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Az utcán temetnek a koptok, mert nincs templomuk

2018. 09. 14.

Egyiptom különböző térségeiben nem maradt más választásuk a kopt keresztényeknek, mint templom híján, az utcán tartani temetési szertartásaikat.

A kopt híroldal, a Watani, múlt héten számolt be egy ilyen esetről Minya kormányzóság Dimshau Hashim falujában, ahol nemrégiben támadták meg tömegesen a kopt házakat, tiltakozásul az ellen, hogy – mivel nincs templomuk – egyikük házában gyűlnek össze imádkozni.

A 68 éves kopt keresztény, Wadih Habibi Henein temetését szeptember 6-án elég szűkös biztonsági körülmények közt tartották, ahogy az az alábbi videón is jól látszik.

A World Watch Monitor helyi forrása szerint, körülbelül ugyanabban az időben egy kopt nő temetését ugyanúgy az utcán tartották Abu Greer faluban, keletre Dimshau Hashimtól, mert se a településen, se a közelben nem volt templom.

Ehhez hasonlóan augusztus 31-én, Asyut kormányzóságban Qasr Haidarban is az utcára kényszerültek az emberek, mivel templomukat a tüntető muszlimok miatt bezárták.

Az asyuti városban, Dairoutban egy kopt ember gyászszertartását a Szent Mózes templom falain kívül tartották.

A templomot 20 éve zárták be, azóta az ottani keresztény közösség nem tudott az újranyitáshoz szükséges engedélyhez hozzájutni.

Augusztus 31-én, a Dimshau Hashimban megzavart templomi szertartást követően – mikor 19 muszlim embert őrizetbe vettek kopt házak megtámadása miatt -, a koptok közösségét meghívták a helyi muszlim elöljárók egy „béketárgyalásra”, de a meghívást elutasították.

Macarius, minyai püspök nemrégiben úgy nyilatkozott, hogy e szokásos tárgyalásoknak gyakran van olyan hatása, mely egyszerűen szabotálja a keresztény polgárok legitimitását és a jogaiknak megőrzését.

Ezzat Ibrahim, helyi emberjogi aktivista szerint ők ezzel csak „zöld utat adnak hasonló események megismétlődésének és a szélsőséges nézetek növekedésének”, majd felhívást intézett Minya új kormányzója felé, hogy legyen bizonyosság afelől, hogy nem a bűnügyi vádemelésre való alternatívaként használják őket.

A Watani jelentése szerint Dimsha Hashim kopt közössége háromnapos böjtöt hirdetett szeptember 10-én a falu békéjéért.

S4C.news

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑