Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Közel harminc halottja van az iraki tüntetéseknek az elmúlt három napban

2019. 10. 04.

Legalább 27 ember, köztük két iraki rendőr vesztette életét, és több mint 1500 sebesült meg a kedd óta tartó tüntetéseken Irakban. A fővárosban, Bagdadban és további három tartományban kijárási tilalmat vezettek be – közölte egy iraki kormányzati bizottság tagja.

Az iraki emberi jogi kormánybizottság szóvivője, Ali al-Bajáti az EFE spanyol hírügynökségnek elmondta, hogy legalább 1509 ember, köztük a biztonsági erők 400 tagja sebesült meg a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és az elégtelen közszolgáltatások miatt tüntetőkkel zajlott utcai összecsapásokban.

A tiltakozások különösen erőszakossá váltak a dél-iraki Dzikár kormányzóságban, ahol legalább 10 ember halt meg – közölte az EFE-vel Fátima al-Halfi, aki szintén az említett bizottság tagja.

Az AP amerikai hírügynökség legalább 31 halálos áldozatról számolt be.

Az al-Irákijja iraki állami televízió szerint a tüntetések következtében az iraki hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el Bagdadban, illetve Dzikár, a délközép-iraki Nadzsaf és délkelet-iraki Majszán kormányzóságban. Ezenkívül az internet működését figyelő Netblocks csoport szerint az ország közel 75 százalékában blokkolták az internetelérést, kivéve az észak-iraki Kurdisztán autonóm régióban.

Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt.

A Reuters hírügynökség szerint az iraki biztonsági erők tüzet nyitottak a bagdadi kijárási tilalmat megszegő tüntetők ezreire, a déli városokban pedig tűzpárbajba keveredtek fegyveresekkel.

A hírügynökség szerint legalább négyezer tüntető gyűlt össze a bagdadi at-Tajarán téren, és megpróbált onnan a Bagdad központjában lévő Tahrír térre átvonulni, ahol éles lőszert és könnygázt vetettek be ellenük. A hírügynökség szerint a rendőrség Bagdad déli bejáratánál, az-Zaafaraníja környékén vetett be éles lőszert, ahol három tüntetőt agyonlőttek. Biztonsági források szerint tiltakozók katonai járműveket gyújtottak fel Bagdadban.

A Reuters a rendőrségre hivatkozva jelentette, hogy két rendőr és két tiltakozó halt meg a Bagdadtól mintegy 160 kilométerre délre fekvő Díváníja városában. Rendőrségi és kórházi források szerint a közeli Hillában egy tüntetőt agyonvertek.

Bahrein csütörtökön felszólította állampolgárait, hogy jelenleg ne utazzanak Irakba a romló biztonsági körülmények miatt – jelentette a bahreini állami hírügynökség. A bahreini külügyminisztérium közleményében felszólította az Irakban tartózkodó állampolgárait, hogy elővigyázatosságból haladéktalanul hagyják el az országot.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑