Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Több török katonát likvidált a szíriai tüzérség

2020. 02. 03.

Legkevesebb négy török katona meghalt, további kilenc pedig megsebesült, egyikük súlyosan a szíriai katonák tüzérségének intenzív lövéseitől az északnyugat-szíriai Idleb tartományban – közölte hétfőn a török védelmi minisztérium.

A beszámoló szerint Törökország erősítésnek küldött Idlebbe katonai egységeket azzal a céllal, hogy megakadályozza az iszlamista csoportok további veszteségeit.

A tárca aláhúzta: a damaszkuszi erők annak ellenére adták le a lövéseket, hogy Ankara a katonák tervezett pozíciójáról előzetesen tájékoztatta őket.

A minisztérium hozzátette: a török tüzérség a szükséges mértékben azonnal válaszolt a szíriai támadásra, „bemért, valamint megsemmisített célpontokat a térségben”.

Erdogan közölte, hogy a műveletben a török tüzérség és a légierő F-16-os vadászbombázói vesznek részt. Az első adatok szerint 30-35 szír katona vesztette életét. Eddig 46 szíriai célpontra 222 tüzérségi lövést adtak le a török katonák.

„Azok, akik ilyen alattomos támadásokkal próbára teszik Törökország eltökéltségét, rá fognak jönni, hogy nagy hibát vétenek” – hangoztatta.

Idlíb tartomány az iszlamista fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen   Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara, amely az iszlamista milíciákat támogatja a konfliktusban, 2017-ben arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki Idleb tartomány peremén, a szíriai hadsereget az iszlamista fegyveresektől elválasztó korábbi demarkációs vonal mentén. Az egyezményt követően Törökország tucatnyi megfigyelőpontot állított fel a zónában, ám az előrenyomuló damaszkuszi csapatok ezek közül néhányat azóta már gyűrűbe zártak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Erdogan bírálataira reagálva tagadta, hogy Moszkva nem teljesítené maradéktalanul a feszültségcsökkentési övezettel kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Idlíb nagy részét a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve az Ankara támogatását élvező, dzsihadista fegyveres csoportok tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai vezetés és Oroszország mindegyiket terroristaként kezeli.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , ,




Back to Top ↑