Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

    • No results available
  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Haditechnika

2022. 02. 09.

Irán 1450 kilométeres hatótávolságú rakétát mutatott be

2022. 02. 09.

Új, 1450 kilométeres hatótávolságú rakétát mutatott be szerdán Irán – közölte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség.

Az eseményre egy nappal azután került sor, hogy Bécsben megkezdődött a 2015-ös atomalku megmentéséért folytatott tárgyalások újabb fordulója.

A harmadik generációs, nagy hatótávolságú rakéták körébe tartozó stratégiai fegyvert a Forradalmi Gárda fejlesztette ki. A szilárd hajtóanyagú rakéta, a manőverezőképességének köszönhetően, a rakétapajzsokon is képes áthatolni – állítja a Gárda. A fegyver súlya kétharmada a hasonló rakétákénak, és a kilövéshez szükséges előkészítési időt a szokásos hatodára csökkentették.

Mohammad Bageri iráni vezérkari főnök szerdán leszögezte: Teherán folytatja ballisztikusrakéta-programját.

“Mennyiségi és minőségi tekintetben is haladunk tovább a növekedés, fejlődés és kiválóság útján” – hangsúlyozta Bageri.

Eközben a bécsi találkozó küldöttjei azt kifogásolták, hogy csak korlátozott előrelépést sikerült elérni azóta, hogy novemberben újrakezdték a tárgyalásokat. Nyugati országok szerint nincs sok idő hátra, mert az iráni fejlesztések miatt már nem lesz értelme a 2015-ös atomalku korlátozásainak.

Ali Samháni, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács főtitkára szerdán bírálta az Egyesült Államok viselkedését.

“Az amerikai kormányból érkező hangok azt mutatják: nincs meg a kellő összhang ahhoz, hogy Washington politikai döntéseket hozzon a bécsi tárgyalások előmozdítása érdekében” – írta a Twitteren.

A megállapodás tiltja, hogy Irán bármilyen fejlesztést folytasson nukleáris töltet célba juttatására alkalmas eszközökkel, de Teherán váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek. Az iráni ballisztikusrakéta-program volt a hivatkozási alap arra, hogy Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felrúgta az Iránnal 2015-ben kötött megállapodást.

Az egyezség értelmében a nagyhatalmak feloldották az Iránnal szembeni szankciók jelentős részét, cserében pedig Irán korlátozta nukleáris tevékenységét. Az amerikai szankciók visszaállítása után azonban Teherán is elkezdte felmondani vállalt kötelezettségeit, és ismét olyan fejlesztésekbe kezdett, melyeket az egyezmény nem enged meg.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,




Back to Top ↑