Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2016. 08. 22.

A bevándorlók egy része legitim prédaként tekint a nyugati nőkre

2016. 08. 22.

Miért ismétlődnek meg időről időre a bevándorlók zaklatásai az európai nők, sokszor gyermekek ellen? Szükségszerűen bekövetkeznek-e az európai jogrend szerint elfogadhatatlan zaklatások, nemi indíttatású erőszakos cselekmények?

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője szerint Európa a bevándorlók számára meghódítandó terület, a nyugati nők pedig szabad prédák, és mivel nem követik az iszlám szabályait, bűnösök is.

Az első erőszakos, migránsok által elkövetett bűncselekmény tavaly szilveszterkor történt Kölnben, igaz, csak hetekkel később hozta nyilvánosságra a német sajtó. Ezt követően azonban sorra láttak napvilágot ehhez hasonló történetek, néhány napja például kiderült, hogy egy 4 éves kisfiút zaklatott egy 22 éves afgán férfi. Elsősorban ugyanakkor európai nők a célpontok.

európa nők erőszak migránsok

Két világ létezik

Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője a miértekre hiteles válaszokat keresve kérdezte Abdessamad Belhadjot, aki a Louvain-i Katolikus Egyetem mellett az MTA vallási kutatócsoportjának munkatársa is. A marokkói származású szociológus saját kultúrájának vallási eszméire és a nyugati világ ismereteire alapozva adott válaszokat, amiből egy hosszabb írás is született.

A cikkben a szerzők többek között arra mutatnak rá, hogy a bevándorlók, a muszlimok számára két világ létezik. Az egyikben a szabályok kemények és határozottak – ez az iszlám közeg –, míg a másik egy ezen kívülálló terület, amely, még ha nem is ellenséges, de meghódítandó – minderről Speidl Bianka beszélt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Abdessamad Belhadj egyik fontos megállapítása, hogy nincsenek objektív normák, vagyis nincs egyetlen olyan megközelítés sem a témában, amely egyszerre lenne érvényes a bűntudat szempontjából az iszlám közegre, valamint a külső közegre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy teljesen más szabályokat alkalmaznak a muszlim, illetve a nyugati világban – mondta Speidl a hirado.hu-n olvasható beszélgetésben.

Az erőszak oka maga a nő

A szakember hangsúlyozta: az adott közegen belül a lehető legszigorúbban büntetendő tehát a zaklatás, vagy az erőszak, ha pedig valaki erőszakoskodik egy muszlim nővel, akkor a nő családja ezt akár meg is bosszulhatja. Ugyanakkor kiemelte azt is, hogy az iszlámban a nőre, mint az erőszak okára tekintenek.

Ha az elkövetőn bosszút állnak, gyakran a nőt is megölik, hiszen a legtöbb esetben őt is hibásnak tartják – fűzte hozzá az elemző, aki szerint ebből következik, hogy automatikusan a nyugati nőket is hibáztatják, és legitim prédának tartják őket, hiszen nem követik azokat a szabályokat, amely által szerintük a bűn megelőzhető.

migránstömeg

Az önmegtartóztatás nem számít prevenciónak

A muszlimok szerint a prevenció egy fontos része például, hogy ha valaki tetőtől talpig elfedi magát – magyarázta Speidl Bianka.

Ám önmegtartóztatást a muszlimok kizárólag akkor gyakorolnak, ha az életük veszélyben forog abban az esetben, amennyiben ezt megszegik – jelentette ki a szakértő.

A házasság előtti szexuális kapcsolat például főben járó bűn, hiszen a nő a család jó hírének és hatalmának kézzelfogható bizonyítéka. Az, hogy a nők feletti hatalmát egy család hogyan tudja gyakorolni, az a legalapvetőbb lépcsőfok ahhoz, hogy látható legyen, a klán mennyire potens. A nő, illetve a hozzá való viszony nem érték, csak akkor, ha a bűn megszegését szankcionálják – húzta alá.

Első a tradíció

Speidl Bianka mindemellett emlékeztetett Tunéziára és Egyiptomra, ahol a rendfenntartás szempontjából stabilan működő diktatúrák szorításából kikerülvén hamar elszabadultak az erőszakos bűncselekmények. Ugyanakkor a tunéziai férfiak mentalitása korábban is híres volt a nők elleni atrocitások terén, ami egyébként gyakran muszlim nők ellen is irányult – jegyezte meg.

A szakértő kiemelte: ezek az inzultusok olyan helyzetekben történnek, amikor a szabályok szerint a nőnek nem lenne szabad egy adott helyen, vagy adott időpontban férfi kísérő nélkül tartózkodni – vagyis amint egy nő nem viselkedik a tradíció szerint, ki van téve a fenyegetésnek, írja ahirado.hu.

Speidl Bianka felhívta a figyelmet arra is, hogy Tunéziában egyfajta változás figyelhető meg, hiszen az idén életbe lépő új törvény 2500 dollárral és viszonylag hosszú börtönbüntetéssel sújtja azokat, akik erőszakos cselekedetet követnek el.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑