Cadmus fordítás Cadmus
BRICS

2023. 09. 21.

A bosznia szerbek azt szeretnék ha Bosznia belépne a BRICS országok közé

2023. 09. 21.

A Boszniai Szerb Köztársaság elnöke Milorad Dodik a napokban kijelentette, hogy Boszniának az Európai Unió helyett a BRICS országok közösségéhez kellene csatlakoznia.

A szerb vezetőt a nyugati média orosz barátsággal vádolja és nacionalistának bélyegzi meg, de ő ennek ellenére kimondja az igazságot, vagyis, hogy Európában sem kötelező mindenkinek vakon követni az Európai Uniót és annak Amerika barát vezetőit.

Dodik szerint Boszniának először a BRICS tagságról kellene döntenie és csak azután kellene megkérdezni a lakosságot arról, hogy csatlakozni kívánnak e az Európai Unióhoz. A BRICS gazdasági közösséghez való tartozás ugyanis szerinte nem zárja ki az EU tagságot sem.

A BRICS közösség alapítói ugyanis a múlt héten hívtak meg 6 újabb tagot és így a tagállamok száma már 11-re növekedett. A közeljövőben azonban újabb tagok szeretnének felvételt nyerni abba a szervezetbe, mely mára maga között tudhatja a világ legnépesebb országai mellett a világ legjelentősebb kőolaj és földgáz kitermelőit is.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Politico)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑