Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2015. 12. 03.

A Brit Királyi Légierő megkezdte Szíria bombázását

2015. 12. 03.

Brit vadászgépek bombázták az ISIS militánsokat órákkal azután, hogy a parlamentben megszavazták a közbeavatkozást.

A BBC jelentése szerint 4 RAF Tornado bombázó szállt fel a ciprusi RAF Akrotiri légitámaszpontról, több mint 200 kg Paveway bombával és Raptor felderítő szerkezettel felszerelve.

A vadászgépek közül kettő már hajnali háromkor vissza is érkezett fegyverarzenáljukat kiürítve. A brit védelmi minisztérium megerősítette a hírt és azt nyilatkozta, hogy ezek az első támadások voltak Szíriában. A jelentések szerint 6 célpont ellen intéztek támadást, amelyek egy szíriai olajmező területén foglaltak helyet az ország keleti részén; ezt az olajmezőt az ISIS tartja felügyelete alatt. A Királyi Légierő csatlakozott a francia és az amerikai csapatok által vezetett szövetségesekhez, akik már korábban is bombázták az országot. A brit vadászgépek a szomszédos Irakban is végeztek bombázásokat a két ország határánál, ahol a militáns szervezet úgyszintén működik.

Philip Hammond külügyi államtitkár szerdai beszédében azt mondta, hogy már régóta végeznek felderítő akciókat Szíriában, és brit gépek szállítottak fegyvereket az országon keresztül Irakba. Hammond szerint viszonylag egyszerű gyakorlat lenne azon fegyverek ledobásának engedélyezése, ha azok legitim célpontokat támadnak. A brit parlamenti képviselők tízórás vita után 397 a 223 ellen arányban döntöttek arról, hogy a bombázást engedélyezzék.

A konzervatív párt néhány képviselője szerint – beleértve a párt vezetőjét, Jeremy Corbint is – a légicsapások nem fogják a szigetországot biztonságosabbá tenni, és szükségtelen civil áldozatokat is szedhetnek. David Cameron szerint a bombázások az ISIS központjában fognak becsapódni.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑