Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 05. 28.

A dzsihadisták támadásai ellenére Aleppoban maradnak a ferencesek

2016. 05. 28.

a múlthéten szombaton este több rakétát lőttek ki dzsihadisták az aleppói Szentföld ferences kollégium és kolostor épületére. A támadásban egy idős asszony életét veszítette, ketten súlyosan megsérültek. A kollégium jelenleg húsz idősnek ad otthont, akik a kolostor falai között találtak menedéket.

A merényletet követően Firas Lutfi, a Pro Terra Sancta Egyesület által fenntartott kollégium elöljárója arról számolt be, hogy este hat óra körül rakétatámadás sújtotta a ferences testvérek kollégiumát, a környéken lakók, főleg a családok által nagyon szeretett kolostort. A kolostorba sokan látogatnak el mindennap, hogy visszanyerjék energiájukat, amelyet felőröl a hosszan tartó háború. „Pánik és félelem tölti el a húsz asszonyt, akiket idáig a kolostor látott vendégül, miután egy évvel ezelőtt otthonukat (a Páli Szent Vince-központot) szétbombázták. Most nem tudjuk, hol helyezzük el őket” – mondta Lutfi atya. Hozzátette: „Aleppóban sajnos már nincs biztonságos hely. Az Úr kegyelmezzen nekünk, szeretnénk, ha mindnyájan csatlakoznátok imáinkhoz, hogy véget érjen a rossz, és a gyűlölet helyett a béke és a szeretet uralkodjon!”

.

A városban az egyik legnagyobb gond a vízhiány. A legutóbbi támadássorozat idején, miközben hullottak a rakéták, az emberek az utcákon bolyongtak, működő kutakat keresve. Egyre súlyosabb a humanitárius szükséghelyzet.

Francesco Patton, a Szentföld május 20-án, pénteken kinevezett új kusztosa a merénylet hírére megpróbált kapcsolatot létesíteni a kolostorral, de a telefon-összeköttetés megszakadt, így csak e-mailben tudott értesüléseket szerezni. A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva megerősítette a Szentföld elnevezésű ferences kollégium és kolostor elleni támadás tragikus hírét. „Most a Szíriáért felajánlott ima és böjt ideje van” – mondta. A kolostorban tartózkodó idős asszonyok nem menekültek, hanem koruk és egészségi állapotuk miatt szorulnak gondozásra.

A kusztódia szerzetesei nem hagyják el az aleppói ferences központot, továbbra is ápolni kívánják a gondjaikra bízottakat, életük kockáztatása árán is. Ezek a szerzetesek nemcsak a béke, hanem a hősies szeretet tanúi is – tette hozzá Patton. A szentföldi kusztos mindenkit buzgó és kitartó imádkozásra kért: „Megismétlem a Szentatya felhívását, hogy imádkozzunk és böjtöljünk Szíriáért, lakosaiért, a konfliktus ártatlan áldozataiért.”

Május 23-án, hétfőn az északnyugat-szíriai Tartúsz és Dzsabla kikötővárosokban hét helyen hajtottak végre robbantást egy időben, legalább öt esetben öngyilkos merénylők voltak az elkövetők. Az Iszlám Állam terrorszervezet magára vállalta a merényletsorozatot. Az áldozatok száma immár 120 fölé emelkedett, 200-an megsérültek. A polgárháború kezdete óta ez volt a legsúlyosabb terrortámadás Szíriában. Az Iszlám Állam merénylői zsúfolt buszállomásokat, Dzsablában pedig egy kórházat is célba vettek.

Orientalista.hu – Magyar Kurír

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑