Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2019. 03. 31.

A Hasogdzsi gyilkosság elkövetői az Egyesült Államokban kaptak kiképzést

2019. 03. 31.

A Washington Post információi szerint a Jamal Hasogdzsi  szaúdi újságírót meggyilkoló kivégző osztag néhány tagja az Egyesült Államokban kapott kiképzést. Az újságírót saját hazája konzulátusán Isztambulban gyilkolták meg.

Hasogdzsi , a szaúdi koronaherceg Mohamed Bin Salman éles bírálója 2018 október 2-án ment be Isztambulban a szaúdi konzulátusra, hogy közelgő házasságához beszerezze a hivatalos dokumentumokat. Azonban a konzulátus épületében egy szaúdi kivégző osztag várta, akik meggyilkolták az újságírót.

A Washington Post riportere David Ignatius nyomozni kezdett ez ügyben és több tucat amerikai és szaúdi személlyel készített interjút. Az interjú alanyok közül többen is megerősítették, hogy a gyilkosságot végrehajtó szaúdi csoport több tagja is az Arkansas államban működő Tier 1 Group nevű katonai magán vállalattól kapott kiképzést.

A kiképzés az Egyesült Államok és Szaúd Arábia között lévő hírszerzési és védelmi együttműködés része volt és az amerikai kormány engedélyével történt. Ez egy olyan projekt része, melynek keretein belül az Egyesült Államok segíteni kíván a szaúdi hírszerzés modernizálása terén, és ezért kiképzésben részesíti annak személyi állományának tagjait.

A hírszerzést segítő projektet a Culpeper National Security Solutions dolgozta ki, melyben több volt CIA hivatalnok is érintett. A projektben szintén érintett Ahmed Al-Assiri, a szaúdi hírszerzés igazgató helyettese, aki ellen jelenleg hazájában vizsgálatot folytatnak a Hasogdzsi  gyilkosságban való részvétele miatt.

A Washington Post szerint a Tier 1 Group és a Dyncorp nevű magán katonai cégek a new yorki Cerberus Capital Management nevű befektetési csoport tulajdonában állnak, és ezidáig nem erősítették meg és nem is tagadták, hogy kapcsolatban állnak e azzal a 17 szaúdi állampolgárral akikkel kapcsolatban az Egyesült Államokban vizsgálat folyik amiért a Tier 1 Group képezte ki őket.

A szaúdi hatóságok eddig 11 meg nem nevezett személyt tartóztattak le a Hasogdzsi  gyilkossággal kapcsolatban akik közül többen halál büntetésre számíthatnak. A CIA korábban azt is kijelentette, hogy Mohamed Bin Salman herceg rendelte el a gyilkosságot, melyet azonban Rijád tagad.

Az ENSZ egyik emberi jogi szakértője Agnes Callamard bírálta Szaúd Arábia nyomozási eljárását, és azt is, hogy a gyanúsítottak kihallgatása titokban történik és nem hoznak róla adatokat nyilvánosságra. Az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó csoportja azért is bírálta a szaúdi igazságszolgáltatási rendszert, mert a gyanúsítottakat sokszor hosszú ideig vádemelés nélkül tartják fogva. A gyanúsítottak pedig nem fogadhatnak ügyvédet.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Al-Jazeera)

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑