Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 05.

A kormányerők áttörték az Iszlám Állam terrorentitás védelmi vonalát

2017. 09. 05.

A szíriai hadsereg áttörte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet védelmi vonalát a három éve ostromolt Deir Ezzor városnál – jelentette az állami tévé és egy ellenzéki aktivistaszervezet.

Heves harcok után a szíriai kormányerők első tankja elérte Deir-Ezzor városát, amit az Iszlám Állam 28 hónapja tart ostromzár alatt. Mindezzel a szíriai hadseregnek nem csupán a városban rekedt százezer civilt sikerült felszabadítania, hanem megteremtették a lehetőségét annak, hogy végleg kiszorítsák a területről a dzsihadistákat.

A hadászati szempontból kulcsfontosságú eredményt elsősorban az tette lehetővé, hogy a deeszkalációs zónák megteremtésével a kormányerők sokkal nagyobb erőket koncentrálhattak az IÁ elleni harcra. Hogy a Dajr ez-Zaur köré vont ostromgyűrű feltörése könnyebb legyen, a kormányhadsereg az elmúlt hetekben csapdát állított a terroristáknak: Rakkától délre, az Eufrátesz mentén Maadan felé nyomultak előre, a város határánál azonban megálltak, sőt néhány települést még át is engedtek a dzsihadistáknak.

A terroristák ezután újabb erősítést küldtek északra, elvonva az erőiket Deir-Ezzorból. A kormányhadsereg ekkorra már a legütőképesebb erőit délre csoportosította át, majd óriási erejű támadást indítottak az ostromzár áttörésére. A taktika sikeresnek bizonyult, kétnapos küzdelem után a város védői találkoztak a felszabadítóikkal.

A katonák nyugat felől érték el kedden az Iszlám Állam állásait.

Deir-Ezzor azon városok egyike, amelyekbe szíriai és iraki területeinek elvesztése után a szélsőségesek visszavonultak, ez a dzsihadisták egyik utolsó fellegvára Szíriában.

A szíriai bejelentés előtt nem sokkal az orosz védelmi tárca azt jelentette be, hogy egy orosz fregatt a Földközi-tengerről csapást mért az Iszlám Államra a városban, hogy segítse a szíriai hadsereget offenzívájában.

Az Admiral Esszen nevű fregatt Kalibr típusú manőverező robotrepülőgépekkel támadott parancsnoki és távközlési létesítményeket, lőszerraktárakat, egy harcjárműjavító telepet és fegyveresek egy nagy csoportját Deir Ezzor város mellett, akik Oroszországból és a volt Szovjetunió területéről csatlakoztak a szélsőségesekhez.

A Bashar Al-Assad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország hadereje már korábban is támadta rakétákkal a szíriai hadsereg ellenségeit a Földközi-tengerről, illetve orosz területről.

A robotrepülőgépek mellett orosz harci gépek is támadták kedden az Iszlám Állam állásait a városban, amely az azonos nevű tartomány székhelye. Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a gépek 80 bevetést hajtottak végre.

Kedd hajnalban jelentette be az orosz védelmi minisztérium, hogy két orosz katona meghalt Szíriában az Iszlám Állam támadásában. A dzsihadisták Deir-Ezzor tartományban aknatűz alá vették az orosz tűzszünet-ellenőrzési központ autókonvoját, amelyet a két szerződéses orosz katona is kísért. Az egyik katona a helyszínen életét vesztette, a másik kórházban halt bele sebesüléseibe.

Dajr ez-Zaur közelgő, teljes visszafoglalásával az IÁ-nak már csak kisebb városai és sivatagi területei maradnak Szíriában.

Orientalista.hu – Magyar Nemzet és MTI nyomán

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑