Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 05. 01.

A korrupcióellenes tüntetők bejutottak a bagdadi Parlamentbe (videó)

2016. 05. 01.

Tüntetők százai jutottak be a Zöld Övezetbe, majd a Parlamentbe az iraki Bagdadban. A demonstrálók a befolyásos iraki síita imám, Muqtada al-Sadr hívei és támogatói.

Az RT értesülései szerint Irakban az eseményekre való tekintettel szükségállapotot hirdettek ki szombaton.

A rendőrség, hogy megakadályozza még több tiltakozó bejutását az épületbe, könnygázgránátokat dobott a tömegbe, és többször is a levegőbe lőtt. A zavargásban egy tucat ember sérült meg.

Az USA is lépett: megakadályozandó, hogy a felháborodott tüntetők esetleg a nagykövetségüket is megpróbálják megostromolni, a SWAT katonái, valamint az elnöki gárda erői vették körbe az épületet.

Az iraki kormány bevetette egyik elit alakulatát is: ők páncélosokkal védik a város legfontosabb helyszíneit. Mindeközben a biztonsági erők al-Sadr milicistáival egyesítették erőiket, hogy a demonstrálók mozgását ellenőrizzék.

Az orosz nagykövetségen teljes nyugalomban folyik tovább a munka, ők nem kértek különleges védelmet.

“Figyeljük és elemezzük a jelenlegi eseményeket, főleg a Parlament körül történőket. Ugyanakkor a helyi sajtó arról számol be, hogy a tüntetők békések.” – jelentette Alexander Kozin, a Bagdadi Orosz Nagykövetség főtitkára.

A nap folyamán a hatóságok Bagdad minden kapuját bezárták, “mintegy óvatosságból, hogy fenntartsák a város biztonságát”.

A tüntetők később úgy döntöttek, hogy betörnek arra a rendkívül megerősített területre – ahol  a kormányzati épületek mellett a legtöbb külföldi nagykövetség is található – miután a törvényhozók nem szavazták meg azt a jogszabályt, mely kötelező érvénnyel változtatásokat eszközölt volna az iraki kormányzatban.

A támadást azzal kezdték, hogy a “futnak a gyávák” rigmust kiabálták, látva, hogy a katonai rendőrség visszavonul a Parlamenttől. Ezután a feldühödött tömeg behatolt a Zöld Övezetbe és végül a parlamentbe is. A tüntetők itt szétverték a bútorzatot és az ablakokat, míg egy másik csoport a környéken parkoló autókat gyújtotta fel.

Legtöbbjük később elhagyta a Parlamentet, és az épületen kívül ülősztrájkba kezdett.

Az AFP jelentése szerint a parlament felé vezető útjuk során a tüntetők számos autót felgyújtottak, melyről úgy gondolták, hogy a képviselőké.

Az iraki ENSZ misszió az eseményekre való tekintettel kiadott egy nyilatkozatot, melyben kifejezi, hogy “mélységesen aggódik a mai bagdadi fejlemények miatt”. A misszió sürgette “a lenyugvást, az önuralmat, valamint Irak alkotmányos intézményeinek tiszteletét”.

Az ENSZ szóvivóje, valamint négy nyugati diplomata, akik a Zöld Övezetben voltak az esemény idején jelentették, hogy a részlegeik teljes lezárás alatt vannak, és cáfolták azt a hírt, hogy a nagykövetségek személyzeteit evakuálták.

Az iraki fővárosban a kijárási tilalmat továbbra sem vezették be.

A későbbiek során a Kurd Katonai Rendőrség alakulatai visszatértek és megszállták a Parlament épületét.

Muqtada al-Sadr, a jelenlegi események mögött álló befolyásos imámMuqtada al-Sadr, a jelenlegi események mögött álló imám

Az iraki elemzők, valamint a katonai vezetők rendkívül negatívan értékelik az eseményeket: ugyanis, a tüntetők egy olyan területre jutottak be, ahol olyan szintű biztonsági rendszer kellett volna működjön, amely mindenkit távol tart onnan, aki nem léphet be jogszerűen.

A tüntetők iraki zászlókat lengetve, a “békésen, békésen” rigmust kiabálva vonultak be a Zöld Övezetbe. Rajtuk kívül ezrek várakoztak a terület falain kívül is. Egyes tüntetők a miniszterelnök irodájába is megpróbáltak bejutni.

Fuad Masum, Irak elnöke felszólította a tüntetőket, hogy nyugodjanak le.

A tüntetők nagy része azután hagyta el a Parlamentet, hogy al-Sadr erre utasította őket. Ugyanakkor az imám kijelentette, hogy ha akarná, meg tudná semmisíteni Irak kormányzatát.

“Ígérem, hogy nem fogok semmilyen megegyezést kötni bármely más politikussal. Egyedül a nemzetem érdekeit szolgálom.” – nyilatkozta Muqtada al-Sadr Najaf, majd hozzátette: “Ha a nemzet is úgy akarja, véget vethetek a jelenlegi kormányzatnak és újat alakíthatok, mely mentes minden korrupciótól.”

 A főpap támogatói már március 18. óta a Zöld Övezet előtt gyülekeznek, ahol eddig ülősztrájkot folytattak. Az imám azt követeli Haider al-Abadi miniszterelnöktől, hogy cserélje le kabinetjét pártonkívüli emberekre, ezzel megállítva az elképesztő méreteket öltő korrupciót.

Joaquin Flores, a Független Újságírók Közössége a Békéért tagjaként nyilatkozott az RT-nek és kifejtette, hogy al-Abadi nagyon nehéz helyzetben van, mikor meg kell felelnie a különböző csoportoknak, melyeknek teljesen eltérő céljaik, érdekeik vannak.

“Két tűz közé került. Minden engedmény amit tesz, azt fogja mutatni, hogy meggyengült. Ha viszont folytatja keményvonalas politikáját, az végzetesen aláaknázhatja a hatalmát.” – mondta.

Az események katalizátora egyébként az volt, hogy a miniszterelnök a tegnapi nap folyamán nevezett volna ki öt új kormánytagot, azonban az erről szóló szavazást végül elnapolták.

Al-Sadr nem az az ember, aki egykönnyen feladja, vagy részeredményekkel is megelégszik. Szerinte minden minisztert le kéne váltani azonnal és inkább akar forradalmat, mint korrupciót.

Mindennek ellenére az imám többször is békés magatartásra szólította fel követőit, valamint a rendőrség felé is azzal a kéréssel fordult, hogy működjön együtt az emberekkel és elsősorban a nép érdekeit szolgálja.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑