Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 08. 12.

A magyar állam jóvoltából harminchárom keresztény templomot hoznak helyre Libanonban

2018. 08. 12.

A Szmarzsbelban található Nagyasszony templomba már több mint nyolcszáz éve zarándokolnak az emberek, hogy imádkozzanak Szűz Máriához. Ez a templom egyike azon harmincháromnak, amit a magyar kormány támogatásából hoznak helyre – közölte a libanoni LBC csatorna.

A régészeti projekt két szakaszból áll.  Az elsőben feltárjuk a romos templomokat. Ez fontos folyamat, aminek keretében meg tudjuk állapítani a templomok korát. A második szakasz a helyreállítás és a restauráció lesz –mondta Tanja Zafin libanoni régész, szakértő.

A templomok restaurálásának projektje  Szmarzsbélből indult el és tört magának utat, érintve Sikhan, Bahditat, Adzsbeij és más településeket.

A magyar kormány elhatározta, hogy kiemelten támogatja a közel-keleti keresztény közösségeket. Lesznek olyan templomok, amiket csak kis mértékben restaurálunk. A támfalak megerősítése és a freskók helyreállítása egy-egy templomnál körülbelül két hónapos munkát vesz igénybe. Vannak ugyanakkor olyan romos templomok, amelyeket teljesen újjáépítünk, ez négy, öt hónapos munkálatokkal jár  nyilatkozta Dr. Hani Kahwaji libanoni régész.

Az egész régészeti projekt két évig tart. Az első szakaszt már két hónapja elkezdtük és tizenkét hónapig tart. Ez idő alatt tizenhat templomot hozunk helyre. A második szakaszban tizenhét templomot fogunk restaurálni és 2020 áprilisában fejezzük be a munkálatokat –folytatta  Dr. Kahwaji .

A magyar állam által finanszírozott projekt 2,5 millió euró költségvetéssel bír. A munkálatokat a Libanoni Régészti Igazgatóság felügyeli a Szentlélek Katolikus Egyetem közreműködésével.

“Nagy örömmel dolgozunk itt. Sok projektben vettük már részt a Közel-Keleten, és szeretünk ebben a térségben dolgozni, így Libanonban is. Nagyon jó partnereink vannak itt, és nem ütközünk semmilyen akadályba a munkálatok során. A legszebb dolog Libanonban, hogy sajátos karaktere van, mint ennek a kis maronita templomnak” – nyilatkozta a libanoni csatornának Vágner Zsolt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régésze.

A magyar állam által finanszírozott régészeti missziónak köszönhetően több tucat templom menekül meg a pusztulástól.

Két év választja el Libanont attól, hogy  harminchárom megújult történelmi fontosságú templommal bővüljön az amúgy is gazdag keresztény zarándokhellyel rendelkező listája  – zárta riportját a libanoni LBC csatorna.

S4C.news – Kassab Adonis Forrás: LBC, Twitter

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑