Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 03. 25.

A malajziai miniszterelnök szerint ,,Izrael rablók állama,,

2019. 03. 25.

Mahathir Mohamed malajziai miniszterelnök ,,rablók országának,, nevezte Izraelt. Szerinte Malajzia a világ minden országával baráti viszonyban van kivéve Izraellel.

,,Mi nem a zsidók ellen vagyunk, de nem tudjuk elismerni Izraelt a palesztin területek megszállása miatt.,,

A malajziai miniszterelnök ezt három napos Pakisztánban tett látogatása alatt jelentette ki.

,,Nem vehetik el mások földjét, hogy államot alapítsanak. Ez olyan mint egy rabló állam.,,

Ezt az után nyilatkozta miután Donald Trump amerikai elnök kijelentette, hogy itt az ideje annak, hogy az 1967-óta megszállás alatt lévő szíriai Golán fennsíkon izraeli területnek ismerjék el.

Trump az után nyilatkozta ezt, miután bejelentették, hogy Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök a jövő héten Washingtonba látogat. Netanyahu már évek óta nyimást gyakorol az amerikai kormányra azért, hogy ismerje el a Golán fennsíkot Izrael részének.

A hónap elején az amerikai külügyminisztérium már nyilatkozataiban elkezdte a Golán fennsíkot ,,izraeli ellenőrzés alatt álló,, területként emlegetni, míg korábban ,,Izrael által megszállt,, területnek nevezték. Ha Washington elismer egy Izrael által megszállt területet elismer, az jelentős változást fog hozni az Egyesült Államok politikájában, hiszen az ENSZ Szíria részeként ismeri el a Golán fennsíkot.

Izrael 1967-ben az arab szomszádaival vívott háború után foglalta el a Golán fennsíkot, majd négy év múlva annektálták a területet. Az 1973-as háború után pedig az ENSZ egy ütköző zónát alakított ki a Golán fennsíkon az izraeli és a szíriai csapatok között. Szíria pedig a múlt hónapban kijelentette, hogy kész akár háborúzni is a Golán fennsíkért.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑