Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Irán

2017. 10. 28.

A menekült gyerekek is járhatnak iskolába Iránban

2017. 10. 28.

A harcok és merényletek miatt mintegy két és fél millió regisztrált afganisztáni menekültet tartanak számon világszerte. Ezzel Afganisztán a második az országok listáján a menekültek számát tekintve.

Közülük csaknem 1 millió menedékkérő Iránban él. Ezen felül mintegy 2 millióan élnek ott úgy, hogy nincs menekült státuszuk

Kerman tartományban tartózkodik a legtöbb menekült. Az ott élő 3 millió lakosnak mintegy 10 százaléka afgán. Közülük az elsők negyven évvel ezelőtt érkeztek ide.

Aid Zone Iran

Csaknem 130 ezren nem hivatalosan vannak itt, ami azt jelenti, hogy nincsenek jogaik vagy csak minimálisak. Nem számít, milyen hosszú ideje élnek már itt. Saeed 13 éves, már Iránban született. Az ő itt léte sem dokumentált. Ez azt jelenti, hogy nem volt joga iskolába járni 2015-ig. Ugyanis Irán ekkor fogadott el egy rendeletet arról, hogy minden menekült gyerek járhasson iskolába. Ez mérföldkő volt a menekültügyben, lehetővé tette, hogy több ezer gyerek kezdhessen el tanulni.

„Mindent el tudok olvasni, például az utcán a feliratokat vagy az orvosok receptjeit, amiket a kórházban felírnak” – mondta Saeed.

A 2015-ös rendelet bevezetése azt is jelentette, hogy a nem dokumentáltan ott tartózkodó családokat nem deportálják, ha a gyerekeket beíratják az iskolába. Ugyanakkor az iskoláknak fel kellett készülniük arra, hogy több ezer új diákot befogadjanak. Ettől kezdve az Európai Unió is növelte pénzügyi támogatását a területen működő partnerein keresztül.

Aid Zone Iran

„Mintegy 40 iskolát támogatunk az országban. Alapvetően felszereléseket biztosítunk, felújítási munkálatokat végeztünk, hogy újra meg lehessen nyitni egy olyan iskolát, amely már évek óta zárva volt. Programokat is szervezünk, hogy azok a gyerekek is hozzájussanak az oktatáshoz, akik éveken át kívül rekedtek az iskolarendszeren a családjuk státusza miatt. Nekik felzárkózásra volt szükségük ahhoz, hogy integrálódjanak az iskolában” – mondta Olivier Vandecasteele, az NRC igazgatója Iránban.

Az EU csaknem 10 millió eurót osztott szét 2017-ben az Iránban élő afgán menekültek megsegítésére. A humanitárius segélyekért felelős biztos, Chrístos Stylianídis kétszer is az országba látogatott, ezzel is hangsúlyozva, hogy milyen fontos az itt élő menedékkérők támogatása, mindez egy igen kényes diplomáciai környezetben.

„A helyzet sokat változott, mióta az első afgánok ide érkeztek több mint 30 évvel ezelőtt. Most már nem a puszta túlélésükért küzdünk. Az a fontos, hogy a gyerekek beiratkozhassanak az általános iskolába, hogy azután mehessenek tovább a középiskolába is és talán tovább az egyetemre is” – mondta Caroline Birch, az EU humanitárius segélyeiért felelős munkatárs.

A menekültügyért felelős minisztérium becslése szerint Kermanban még mindig 10 ezer gyerek nem jár iskolába. Saeed be tudott iratkozni a megfelelő osztályba, miután elvégzett egy nyári kurzust. De van, akinek túl drága volt az oktatás.

„Tavaly beirattuk a gyerekeket a 4. osztályba, jártak is pár hónapig, de azután ki kellett őket vennei. Nem bírtuk az utazás és az iskola költségeit” – mesélte egy édesanya.

Idén már más a helyzet.

„Nekünk most már nem kell fizetnünk az iskoláért. Elkezdtem dolgozni egy pisztácia farmon, és a férjem is dolgozik. Így ki tudtuk fizetni az iskolabuszt. A férjem egy közeli motor boltba jár dolgozni 4-től 9-ig” – tette hozzá az anya.

Az iskolák befogadóképessége még mindig elmarad az igényektől. Kermanban összesen 30 ezren iratkoztak be két év alatt, egyharmaduk nem dokumentált gyermek. Egy osztályba átlagosan 40-44 diák jár, miközben az ideális 25 lenne.

„Ha vesszük a 30 ezer diákot, és az ideális 20-25 fős osztályokkal számolunk, akkor összesen 1200 osztályra lenne szükségünk” – hangsúlyozta Hamid Shamsaldini igazgató.

Kerman után Zangiabadba utaztunk a sivatag mellé. Az iskola itt egyfajta gyűjtőhely, idejárnak a távoli, elszigetelt falvakból is. A Norvég Menekültügyi Tanács épp befejezte egy új iskola építését.

„Nem volt elég férőhely itt, amit meg tudtunk oldani azzal, hogy felépítettük ezt az iskolát mögöttünk. Tíz osztályt építettünk, így 300 új diák tudja elkezdeni a tanulást itt” – mondta az NRC helyi igazgatója.

 Aid Zone Iran

A tanulók 90 százaléka afgán, a gyerekek fele nem dokumentált. Ilyen az Iránban született 10 éves Amir Hossein is. A nagymamája büszke arra, hogy 21 unokája közül többen is iskolába járhatnak végre a nehéz évek után.

„30 éve jöttünk el Afganisztánból, de 29 éve elveszítettem a férjemet. Nem tudtam iskolába küldeni a gyerekeimet. Sokat nélkülöztünk és szenvedtünk. Honvágyunk is volt. A férjem nélkül nem volt, aki gondoskodjon rólunk. A gyerekeim félig árván nőttek föl” – mesélte egy asszony.

Az, hogy a nem dokumentált afgán menekült gyerekek iskolába járhatnak Iránban, megnyitja az utat az integráció felé egy egész generáció számára.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,




Back to Top ↑