Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 11. 20.

A migráció, a terrorizmus és a magyar kormányfő bírálata volt a fő téma

2015. 11. 20.

A migráció kezelése, a terrorizmus elleni fellépés, a liberális értékek, valamint Orbán Viktor bírálata volt a legfőbb téma az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) budapesti kongresszusának pénteki hivatalos megnyitóján.

“Az Európába érkező menekülteket nyitott szívvel kell üdvözölni, mert ők ugyanazon terrorizmus elől menekülnek, amivel Európának is szembe kell néznie. Ha hatvan éve a Nyugat nem zárta le a határokat 200 ezer magyar menekült elől, akkor ezt ma nekünk sem szabadna megtennünk” – mondta Graham Watson, az ALDE elnöke.

Az európai liberálisok vezetője emlékeztetett arra, hogy Budapest évszázadokon át volt a kultúra, a tudás, a tolerancia központja, és a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád víziója is ez volt. Hozzátette: ehelyett napjainkban Orbán Viktor az illiberális állam kialakításán dolgozik; “a magyar miniszterelnök nem liberális, de nem is demokrata”. Graham Watson üdvözölte, hogy idén a veszprémi időközi parlamenti választáson a liberális elveket valló független képviselő, Kész Zoltán győzni tudott, és ezzel eltűnt a kormányon lévő pártok kétharmados többsége.

Az ALDE elnöke azt mondta, a párizsi terrortámadás az egész emberiség elleni akció volt, és a fanatizmus ellen csak a nemzetközi jog tiszteletben tartásával és érvényesítésével lehet fellépni. Graham Watson kedvezőnek értékelte, hogy nemrég Finnországban, Dániában és Észtországban is liberális siker született a választásokon, a liberálisok számos európai kormányt vezetnek, és komoly erőt képviselnek az Európai Parlamentben is.

Xavier Bettel, az EU soros elnöki tisztét betöltő Luxemburg miniszterelnöke azt emelte ki, hogy nagy hiba a menekültügy és a terrorizmus összemosása, mert éppen ez a terroristák célja. “Nyitott társadalmat, szolidaritást kell mutatnunk, mert különben Európa legfőbb értékei, a szabadság és a szolidaritás kerülnek veszélybe”.

A kormányfő kitért arra, hogy Luxemburg nehéz időszakban vette át nyáron az EU elnöki tisztségét, a görög és az ukrán válság mellé felsorakozott a menekültek problémája, valamint a terrorizmus elleni harc. “A Szíriából érkező menekültek a túlélés érdekében érkeznek Európába, mindent maguk mögött hagynak, életüket kockáztatják”.

“A politikusoknak meg kell érteniük, hogy nem a mának dolgoznak, döntéseikkel a jövő generációinak életét befolyásolják. Európa nem á la carte, tenni kell érte, a szolidaritás kérdését nem passzolhatjuk át a jövőnek” – jelentette ki. Üzenve David Cameron brit kormányfőnek is arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek, a munkaerő szabad mozgását nem szabad korlátozni Európán belül.

Guy Verhofstadt, az ALDE EP-képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: azért jöttek Budapestre, hogy nemet mondjanak Orbán Viktor illiberális államára. “Orbán teljesen populista lett, a többség diktatúráját alakította ki Magyarországon, ami minden létező liberális és emberi érték ellen van. Az ő problémája nemcsak Magyarországé, hanem egész Európáé” – jelentette ki.

A belga politikus szerint az Európai Néppártban nem képesek észrevenni az “Orbán Viktor jelentette veszélyt”. “Hogy lehetünk képesek fellépni Putyin vagy az afrikai diktátorok ellen, ha a demokráciát a saját portánkon sem vagyunk képesek megvédeni?!” – kérdezte.

Hozzátette: a liberálisok kevesebb papírt és több akciót szorgalmaznak az európai problémák megoldása, például a közös külpolitika és a biztonság tekintetében. Úgy vélte, szükség van az európai külső határok megvédésére. Verhofstadt szerint ugyanakkor ha az EU-ban 28 féle álláspont van a migráció kezelésére, nem csoda, ha ide jutottunk.

A kongresszust videoüzenetben köszöntötte Vera Jourová, a migrációs és uniós belügyekkel, valamint uniós polgársággal foglalkozó európai biztos. Mint hangsúlyozta, Párizsban az európai a toleranciát, a biztonságot és a békét érte támadás, és ezeket az értékeket meg kell védeni. “Ne hagyjuk magunkat megfélemlíteni, szembeszállunk a terrorizmussal” – mondta a biztos.

Vera Jourová úgy vélte, az Európai Bizottság a kritikák ellenére nem puha intézmény, hanem képes fellépni az európai értékek védelmében. Példaként hozta fel, hogy amikor Magyarországon vita alakult ki a halálbüntetés esetleges visszaállításának lehetőségéről, a bizottság egyértelműen állást foglalt arról: ez összeegyeztethetetlen az európai értékekkel. “Európában felütötte a fejét a gyűlölet, a tudatlanság, a fanatizmus, és nem hagyhatjuk ezek elburjánzását” – tette hozzá.

Szintén beszédet mondott a megnyitón Andrej Babis cseh miniszterelnök-helyettes, aki a görög válság kapcsán azt emelte ki, hogy az eurózónába belépéshez objektív kritériumokat kell támasztani, gazdasági teljesítményre van szükség. Az Iszlám Állam által jelentett fenyegetést szerinte csak európai összefogással lehet legyűrni.

Szelényi Zsuzsanna (Együtt) független országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Európában a gazdasági válság következtében félelmek léptek fel a szociális liberalizmus és a szabad piac vonatkozásában, amire rátelepedett a populizmus, holott az szerinte semmire nem ad használható választ, az évszázados európai értékek viszont igen.

“Orbán Viktor is populista, és félelemként tekint a liberalizmusra, a szabad piacra, amely szerinte veszélyezteti a biztonságot, az egységet. Ezzel aláássa az európai integráció folyamatát is. Nem szabad követnünk a populista menetrendet, szabadság nélkül nincs fejlődés, gazdasági növekedés és jólét sem. A félelem leküzdése az egyetlen járható út a problémák megoldására, Magyarországon és egész Európában” – mondta Szelényi Zsuzsanna.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑