Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2017. 12. 06.

A pakisztáni iskolában rendeszerek a gyerekek szexuális zaklatása

2017. 12. 06.

Az elmúlt tíz évben a pakisztáni sajtóban legalább 359 esetről írtak, melyben muszlim papok vagy más egyházi személyek követtek el szexuális erőszakot gyerekek ellen. Ez azonban csupán a jéghegy csúcsa lehet.

Kausar Parveen könnyeivel küzdve idézi fel, mikor megtalálta 9 éves fia vértől csatakos nadrágját pár hónappal ezelőtt. A kisfiút hitoktatója erőszakolta meg. Minden egyes alkalommal, mikor az anya beszélni kezd, elcsuklik a hangja, megáll, nagyokat nyel, hogy visszatartsa a sírást, majd újra belekezd.

A fiú, aki egy éven át tanult a közeli muszlim iskolában Kehrore Pakkában, az anyja mellett ül. Elmondása szerint egy áprilisi éjszakán a madrasszában, ahol tanult, arra ébredt, hogy tanára rajta fekszik.

“Nem mertem mozdulni. Féltem” – mondja.

A hitoktató felemelte a fiú hosszú ingét, áthúzta a fején, majd lehúzta a nadrágját is, írja az AP.

“Sírtam, mert bántott. Begyömöszölte a pólómat a számba, hogy ne hallják a kiabálásomat”

mondja a fiú, sáljával illusztrálva, hogyan is történt mindez.

– Megérintett téged? – bólogat. – Fájt, mikor hozzád nyúlt?” – Igen – suttogja. – Megerőszakolt? – Az utolsó kérdésnél arcát a sáljába temetve csak bólogat. Az anyja ekkor magához húzza, és a fejét az ölébe hajtja.

Ami ezzel a kisfiúval történt, nem egyedi eset. Kehrore Pakkában csak az elmúlt egy hónapban legalább három gyereket erőszakoltak meg, akik ebbe az iskolába jártak. A másik két esetben – az egyiknél egy 12 éves fiút raboltak el a teremből, ahol aludt és erőszakoltak meg csoportosan egykori diákok, a másiknál egy 10 évest rontott meg a madrassza vezető tanára, mikor vacsorát vitt neki.

A “sejk” ezután azzal fenyegette meg a fiút, hogy megöli, ha bárkinek beszélni mer az esetről.

Elterjedtebb, mint a nátha

A szexuális abúzus általános és régóta fennálló probléma a pakisztáni vallási iskolákban, a madrasszákban. Ezeket az iskolákat leginkább a vidéki, fejletlenebb régiókban lehet megtalálni, ahol a gyerekeknek nincs lehetősége másféle oktatási intézménybe járni. És abban a kultúrában, ahol a vallási vezetőség erős, a szexuális erőszak pedig tabutéma, szinte sohasem derül fény ezekre az ügyekre.

Sokszor ugyanis maga a rendőrség is aktívan részt vesz az ügyek eltusolásában. A rendőröket általában lefizetik, hogy ne kezdjenek nyomozásba az iskolák tanárai, a hitoktatók ellen, állítják az áldozatok családjai, vagy nem is rögzítik a panaszokat, és csak a legritkább esetben jutnak el a bíróságig, mivel a pakisztáni jogrendszer lehetővé teszi, hogy az áldozat családja “megbocsásson” az erőszaktevőnek és elfogadja azt, amit sokszor csak “vérdíj” néven emlegetnek.

Az AP nyomozása során többszáz, iszlám sejket vagy hitoktatók által elkövetett szexuális abúzust tárt fel az elmúlt tíz évből, de a tisztviselők azt gyanítják, hogy a valóságban ennél sokkal több van. Legkesebb 2 millió gyerek tanul a madrasszákban Pakisztánban.

Mi is az a madrassza?

A madrassza iskolahálózat egy sajátos iskolaforma: nem hasonlít se a keleti, se a nyugati állami, vagy magániskolákra, se az általunk ismert papnövendék, vagy szerzetesiskolákra.

A tanítás középpontjában az iszlám vallás és az azt összefoglaló könyv, a Korán tanulmányozása áll. A tantervben fontos szerepet kapnak a Koránhoz köthető kiegészítő, magyarázó könyvek, vallás-erkölcsi törvénygyűjtemények, de ezek tanítása helyenként változik. Csak a Korán kötelező, de az aztán mindenhol, reggeltől estig, így nem csoda ha a diákok néhány év elmúltával kívülről tudják az egész könyvet idézni. Ugyanakkor egy nyolc-tíz éve tanuló diák matematika, fizika, biológia, kémia tuása a nulla körül mozog. Van viszont Urdu vagy Phastu nyelvtan, beszédtan, módszertan, iszlamista alapokon nyugvó törvényhozás, törvényszerkesztés, az arab nyelv magas szintű ismerete.

A „sejkektől” és az iszlamista szervezetektől, gazdag muszlim kereskedőktől, melyek támogatják ezeket az intézményeket, a félelem nyilvánvaló: egy rangidős pakisztáni hivatalnok, akit a madrasszákban történő esetek feltárásával bíztak meg, azt mondta, ezeket az iskolákat szó szerint „elárasztotta” a szexuális erőszak. Ő a szituációt a katolikus egyházon belüli pedofilügyekhez hasonlította.

“Többezer ilyen eset történik a madrasszákban, mert ez a szokás nagyon elterjedt”

– mondta.

Olyan ez, mint a katolikus egyházon belüli pedofilok

Egy egykori miniszter szintén megerősítette a fentieket. Szerinte a szexuális bántalmazás folyamatosan jelen van ezekben az iskolákban. – Ez egy nagyon veszélyes téma – mondta. Mindkét tisztviselő anonimitást kért, tartanak ugyanis a megtorlástól – és nem is ok nélkül, a rangidős nyomozó kinevezése óta ugyanis már próbáltak öngyilkos merényletet elkövetni ellene az iszlamista szervezetekkel szembeni kemény fellépése miatt. A miniszter szintén túlélt már egy ilyen támadást.

Az elmúlt tíz évben a pakisztáni sajtóban lehozott, muszlim papok vagy más egyházi személyek által elkövetett szexuális abúzusok száma 359 volt. – Ez azonban csupán a jéghegy csúcsa lehet – mondja Munizae Bano, a Sahil nevű szervezet ügyvezető igazgatója, aki a kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések visszaszorításáért dolgozik.

2004-ben egy pakisztáni nyomozó 500, fiatal fiúk ellen a madrasszákban elkövetett panasz ügyében zárta le a nyomozást. Egyik esetben sem került sor letartóztatásra vagy tárgyalásra, a férfi pedig azóta sem hajlandó nyilatkozni az ügyekről. A vallásügyi miniszter, Sardar Muhammad Yousaf képtelenségnek minősítette, hogy a szexuális erőszak elterjedt lenne a madrasszákban, szerinte minden ilyen állítás csak a vallás, a vallási oktatás és a papság lejáratását célozza. „Mindenütt vannak bűnözők” – válaszolta arra, mikor szembesítették az újságokban leközölt esetekkel. Egyébként is, a madrasszák ellenőrzése és megreformálása nem az ő, hanem a Belügyminisztérium feladata, mondta. A belügyminisztérium azonban többszöri telefonos és írásos megkeresés után sem válaszolt az ügyben.

Iszlamista katonákkal védik magukat a tömeg haragjától

Az érintettek eközben félnek. Kausar Parveen fiának ügyében például a városi bíróság épületében tartott meghallgatáson a fiú korábbi tanára, az erőszaktevő is megjelent – tucatnyi radikális szunnita kíséretében, akik a Sipah-e-Sahabah katonai szervezet tagjaiként nyújtottak támogatást neki.

A tanár egyébként vallomást tett, melyben a rendőrség szerint ártatlanságát bizonygatta annak ellenére is, hogy rajtakapták a fiúval, és több szemtanú is ellene tanúskodott.

– Házas vagyok, a feleségem pedig csinios. Miért tennék hát ilyen egy gyerekkel?” – kérdezte.

Parveen, a cikk elején említett kisfiú édesanyja azt mondta, soha nem fogják tudni megfélemlíteni, végigviszi az ügyet, bármi is lesz. De a rokonok és szomszédok elmondása szerint a családot szó szerint elözönlötték az iszlamista katonák, akik azt akarták elérni, hogy ejtsék a vádakat a tanár ellen és fogadják el az általa ajánlott “fájdalomdíjat”.

Az örökös zaklatásba belefáradva a család “megbocsátott” az oktatónak, és elfogadta a 300 dollárnyi “vérdíjat”. Az oktatót szabadon engedték.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑