Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 04. 19.

A Szíriai Arab Hadsereg benyomult a Rasztan-síkságra, megállapodás történt Dumairban

2018. 04. 19.

A kelet-gouthai győzelem után a Szíriai Fegyveres Erők más, militánsok által megszállt körzetek felé fordítják figyelmüket az országban.

Április 15-én a Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők hadműveletet indítottak a Hajat Tahrir Al-Sham (a korábbi Dzsabhat Al-Nuszra/Al-Kaida) terrorista koalíció ellen az Al-Rasztan-síkságon, Homsz tartomány északi részén. A szíriai csapatok nagy számú települést szabadítottak fel, közöttük Dzsardzsiszaht, Ard Dzsaszijaht, Ard Kabr Szhajkhaht, Zahrat Dzsibabot és Tal Nauraht.

 

Április 18-án vahhabita militánsok újra csoportosították erőiket és ellentámadást indítottak Dzsardzsiszah ellen. Az összecsapások még tartanak.

Rasztan és Talbiseh települések Homsz tartomány

A Qalamun-hegység keleti oldalán fekvő Dumair városban a kormányerők és a militánsok megbékélési egyezményt írtak alá. Április 17-én a helyi militánsok hozzáfogtak nehézfegyverzetük átadásához. Megközelítőleg 1000 főnyi fegyveres és a hozzátartozóik készülődnek a térség elhagyására (deportálják őket). A maradók (ők szíriai állampolgárok) törvényesítik státuszukat a szíriai hatóságokkal.

Dumair a Qalamun hegység mentén

Damaszkusztól délre a Szíriai Fegyveres Erők hadműveletre készülnek az Al-Jarmuk menekülttábor térségét megszállva tartó vahhabita terroristák ellen, akik az ISIS terrorszervezet részének tekintik magukat. A szíriai csapatok jelentős erősítése már a körzetbe települt. Habár a hadművelet késhet, ha a Rasztan-síkságon a hadi helyzet kedvezőtlenül alakul és az ottani militánsok előretörnek.

Április 17-én a Nemzetközi Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőrei beléptek Dumaba, hogy megvizsgálják az április 7-én történ állítólagos vegyi támadás helyszínét. Az USA vezette tömb a szíriai kormányt vádolja az incidens elkövetésével. Az Oroszországi Föderáció és Szíria szerint a támadás egy megrendezett színjáték volt, amit az agresszorok ürügyként használtak fel a Szíriai Arab Köztársaság elleni támadásra.

Szaúd-Arábia nyitott rá, hogy csapatokat küldjön Szíriába az USA vezette koalíció részeként, ha erre döntés születik, közölte Adel Al-Dzsubeir szaúdi külügyminiszter április 17-én, hozzátéve, hogy az ország tárgyal a témáról az Egyesült Államokkal már “a szíriai válság kezdete óta”.

Korábban a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a Trump-kormányzat egy “arab erőt” kíván létrehozni, ami felváltaná az USA csapatai Észak-Szíriában. Ez az “arab erő” Szaúd-Arábia és néhány más öböl-menti ország támogatásával lenne megalakítható.

A gond ezzel, hogy Szaúd-Arábia jelenleg egy hosszú és bonyolult katonai konfliktusba keveredett Jemenben. A szaúdi vezetésű koalíció 2015-ben megtámadta Jement, hogy legyőzze az országot kormányzó Houthi-mozgalmat és egy vahhabita bábrezsimet hozzon létre. Habár azóta a szaúdi vezetésű koalíció képtelen volt elérni fő katonai és politikai célkitűzéseit. Al-Szaúd csapatai nem tudták bevenni a jemeni fővárost. Ugyanakkor a jemeni kormány és a Houthi-mozgalom fokozta a határokon túli csapásait és harcászati rakétákat lőtt ki Szaúd-Arábiára.

Több részlet és magyarázat került napvilágra a Shairat és Dumair katonai repülőterek elleni állítólagos idegen rakéta támadásokról. Az újabb, szíriai katonai forrásoktól származó magyarázatok szerint a Szíriai Légvédelem föld-levegő elhárítórakéta indításait hamis riasztások váltották ki és tényleges ellenséges támadás nem történt.

A Szíriai Fegyveres Erők nem adtak ki hivatalos jelentést a témában, azonban az állami média a katonai forrásokra emlékeztető változatot tett közzé. A szíriai állami médiában és más forrásokban közzétett kezdeti állítások, amelyek egy visszavert idegen támadásról szólnak, inkább a konfliktusban használt propaganda részének tekinthetők.

A nyugati tömegmédia által közölt legnépszerűbb változat az, hogy az április 17-én történt szíriai légvédelmi rakéta indításokat egy közös izraeli-amerikai elektronikai harc tevékenység váltotta ki.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg (South Front)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑