Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 09. 17.

A Szíriai Arab Hadsereg ISIS terroristák ellen folytat offenzívát Al-Tanf közelében (videó)

2018. 09. 17.

A Szíriai Arab Hadsereg meglepetésszerű offenzívát indított ISIS/Daesh terroristák ellen az Al-Tanf határállomástól északra Homsz tartományban. A szíriai kormányerők Kabadzsib és Al-Raszhwanijah településeken csaptak le a militánsok állásaira, amelyek feletti ellenőrzés lehetővé teszi a összeköttetést Humajmah stratégiai fontosságú térségével, ami Deir Ezzor tartomány közigazgatási határa közelében fekszik.

Egy katonai forrás azt nyilatkozta a Szputnyik orosz média társaságnak, hogy a “hadsereg végső csapásra készül a Daesh militánsok utolsó megmaradt katlanjai ellen a közép szíriai sivatagban. Ez a térség Homsz, Deir Ezzor és Damaszkusz tartományok között és a területükön fekszik. A hadsereg nagy kiterjedésű területeket tudott megtisztítani, több tucatnyi militánssal végzett, valamint fedezékeiket megsemmisítette, amelyeket a sivatag sziklái között építettek ki.”

A forrás a továbbiakban megjegyezte, hogy a “Szíriai Légierő a gépesített lövész alegységet támogatta, a terroristák állásai elleni sikeres támadás során.” Ennek eredményeként a térség teljes megtisztítására indított nagy mértékű hadművelet a végéhez közeledik, tette hozzá a hadserge képviselője.

Az offenzíva nem sokkal azután zajlott, hogy a Reuters hírügynökég szerint, idézve a Pentagon által támogatott “Maghawir Al-Thawra” nevű dzsihádista szervezet egyik parancsnokát, befejeződött az USA vezette koalícióval közös “gyakorlatuk”, ami az Al-Tanfban lévő amerikai bázis közelében volt, először hajtottak végre együtt ilyen mozzanatot, amiben éleslövészet és légi támogatással folytatott szárazföldi támadás történt amerikai tengerészgyalogosok és “felkelők” (magyarul vahhabita terroristák) bevonásával.

“Ezeknek a gyakorlatoknak rendkívüli jelentősége van, javították a térség védelmét, valamint fejlesztették a harcászati képességeinket és morálunkat és a térségben lévő civilekét.” Idézte a hírügynökség a Muhanad Al-Talaa nevű dzsihádista vezetőt, aki magát “ezredesnek” hívatta.

Sean Ryan, az USA fegyveres erőinek (Operation Inherent Resolve) egyik szóvivője ellenben azt nyilatkozta a médiaügynökségnek, hogy a gyakorlatok erődemonstrációk voltak, amelyeket azért hajtottak végre, hogy “megerősítsék a képességeiket és megbizonyosodjanak róla, hogy fel vannak készülve bármilyen fenyegetés elhárítására, ami a csapataik ellen irányul a műveleti területükön belül.”

A riport akkor jelent meg, amikor a koalíció egyik szóvivője az ISIS ellenes hadműveletekről nyilatkozott és elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint egy terrorista kiképző tábor működik a megszállt Al-Tanfnál lévő USA bázis közelében, “rosszindulatú propagandának” nevezve a hírt.

“Nincs terrorista kiképző tábor az Al-Tanf konfliktus-mentesítő zónán belül, amely 55 kilométer sugarú körben terjed ki a koalíció Al-Tanfban lévő bázisától.”

Majdnem két héttel ezelőtt a szíriai kormányerők fogságba ejtettek két dzsihádista fegyverest Palmyra közelében, akik azt állították, hogy a Dzsaish Aszud Al-Sharkijah (a Kelet Oroszlánjainak Hadserege) nevű szervezet tagjai, jelentette be akkor az Orosz Honvédelmi Minisztérium. A két fogvatartott ezenkívül bevallotta, hogy amerikai oktatók képezték ki és fegyverezték fel őket egy táborban az Al-Tanfnál lévő amerikai bázis közelében.

Az USA vezette koalíció légi támadásokat hajt végre olyan célpontok ellen, amiket ők “Daesh céloknak” neveznek Szíriában, ENSZ felhatalmazás vagy a damaszkuszi kormány engedélye nélkül. A Szíriai Arab Köztársaság kormánya ismételten illegálisnak nyilvánította az USA katonai jelenlétet és követeli, hogy az amerikai erők hagyják el az országot és vonuljanak ki az Al-Tanfnál lévő bázisról.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, Al-Masdarnews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑