Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2018. 06. 12.

A Szíriai Arab Hadsereg visszaverte az ISIS terrorszervezet Al-Bukamal elleni támadásait

2018. 06. 12.

Az elmúlt héten a Szíriai Arab Hadsereg és a szövetségesei visszaverték az ISIS terrorszervezet Al-Bukamal város elleni támadássorozatát a szíriai-iraki határon. Az ISIS terrorista entitás (vagy a zászlója alatt harcoló fegyveresek) számos öngyilkos merénylőt és robbanónanyaggal megrakott gépjárművet vetett be, hogy áttörje a Szíriai Arab Hadsereg védelmi vonalát, azonban képtelen volt elfoglalni bármilyen jelentős állást.

A június 8-tól június 10-ig tartó összecsapásokban állítólag 35 fő szíriai katona és szövetséges harcos vesztette életét, úgynevezett „ellenzéki” (magyarul vahhabita terrorista) források szerint. Ezzel szemben a Szíriai Arab Hadsereg 20 főnél több ISIS terroristával végzett és legalább két ellenséges robbanóanyagos gépjárművet megsemmisített.

Ezen kívül a Szíriai Arab Hadsereg erősítést küldött a térségbe, pár újabb alegységet, hogy megszilárdítsa a védelmet a térségben.

Helyi források szerint az ISIS terroristák összes mostani próbálkozása, hogy elfoglalják Al-Bukamalt, az Eufrátesz-folyó keleti partjáról indult ki, ahol az USA vezette koalíció és proxy militánsaiknak (az ún. „Szíriai Demokratikus Erőkből” – SDF – ) kellene harcolni a terrorszervezet ellen.

Június 9-én az Orosz Honvédelmi Minisztérium szóvivője, Konashenkov vezérőrnagy kijelentette, hogy az ISIS terrorszervezet összes megmaradt szíriai erőssége az USA vezette koalíció által megszállt területeken van. Konashenkov nyilatkozata valószínűleg a Al-Tanf körzetére és az Eufrátesz-folyó keleti partjára utal, ahol az ISIS terrorista sejtjei még mindig eléggé aktívak.

Eközben a „Szíriai Demokratikus Erők” folytatták az előretörésüket Dashisha településen, elfoglalva Abu Hamdah, Shamas és Al-Hulwa falvakat. A kurdvezetésű milicistákat nem csak az USA féle koalíció, hanem iraki vadászbombázók és nehéztüzérség is támogatták, amelyek telibe találták az ISIS terrorszervezet kulcsfontosságú létesítményeit a határkörzetben és az Eufrátesz-folyó völgyében.

Nem tisztázott, hogy az SDF milíciái és a Pentagon vezette koalíció miért nem vesz tudomást az ISIS terrorszervezet által ellenőrzött településekről az Eufrátesz-folyó völgyének keleti oldalán. Ez a nemtörődömség néhány szíriai és orosz forrást arra engedi következtetni, hogy az USA vezette erők közvetve az ISIS terrorszervezetet támogatják a szíriai kormányerők elleni támadásokban.

A Szíriai Arab Hadsereg szintén kihasználta az alkalmat és tovább folytatta az ISIS terrorista sejtek elleni hadjáratot Kelet-Szuwejdában és felszabadította az Arar-völgyet, és Raszm Hatite falut. Az ISIS propagandaszervezete, az „Amak” szerint 12 fő szíriai katona meghalt a harcokban, azonban az ISIS terroristáknak minimális esélyeik vannak, hogy hosszabb ideig feltartóztassák a szíriai kormányerőket.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑