Cadmus fordítás Cadmus
Terrorelhárítás

2017. 02. 25.

A szíriai ellenzék elítéli az Iszlám Állam elleni iraki légicsapást (videó)

2017. 02. 25.

Az iraki légierő első alkalommal mért légi csapásokat  az Iszlám Állam által megszállt szír területére. Az Egyesült Államok és Törökország által támogatott  Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) nevű iszalmista szervezet elítélte a támadást. – közölte a Russia Today.

Haider al-Abadi iraki miniszterelnök pénteken utasította az ország légierejét, hogy a szomszédos Szíriában bombázza az Iszlám Állam terrorszervezet állásait, megtorlásul az elmúlt napokban Bagdadban elkövetett merényletekért.

Haider Al-Abadi iraki miniszterelnök

„Bárhol is legyen, elszántan üldözni fogjuk a terrorizmust, amely fiainkat és lakosainkat próbálja megölni, ezért utasítottuk a légierő parancsnokságát, mérjen csapást a szíriai területen, al-Bukamal és Hoszaiba településeken lévő dzsihadisták állásaira, mivel ők felelősek a nemrég elkövetett pokolgépes merényletekért Bagdadban” – tudatta Abádi közleményében, amelyet az Al-Sumariya pánarab televízió idézett.

„Az ég hősei végrehajtották a műveletet, bámulatos sikerrel felelve a terroristáknak” – tette hozzá.

Fares Al-Bayush az FSA egyik tisztje az Interfaxnak közölte, hogy a február 24.-én az Iszlám Állam ellen elkövetett iraki légitámadások törvénytelenek voltak és ellenkeznek a nemzetközi joggal.

Al-Bayush szerint az iraki fegyveres erőknek az Iszlám Állam elleni hadműveleteket elsősorban az iraki területekre kellene korlátoznia.

Az Iraki Légierő egyik névtelenséget kérő parancsnoka elmondta: a csapásokat a miniszterelnök utasítására F-16-os típusú harci repülőgépek hajtották végre sikerrel péntekre virradóra.

Hírügynökségek megjegyzik, az iraki hatóságok most először ismertek el szíriai területre mért légicsapást.

A szíriai Al-Watan napilap szerint az Iraki Légierő a szíriai kormány hozzájárulásával hajtotta végre a légicsapást. Bagdad és Damaszkusz rendszerint egyezetetnek a terrorizmus elleni harcokkal kapcsolatban, és gyakran hajtanak végre hadműveleteket amik a másik ország hadseregének is kedvez.

Időközben az iraki hadsereg folytatja Nyugat-Moszul ostromát, amelyet vasárnap kezdett meg. A szélsőségesek kezén lévő város keleti felét októberben támadták meg, és januárra sikerült visszafoglalni az Iszlám Államtól.

Orientalista.hu – Zenobia (Russia Today, Hirado.hu)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑