Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2017. 09. 07.

A szíriai ellenzéknek el kell fogadnia, hogy nem nyerheti meg a háborút

2017. 09. 07.

A szíriai ellenzéknek el kell fogadnia, hogy nem nyerheti meg a hat és fél éve tartó háborút a Bashar Al-Assad elnök ellen – jelentette ki szerdán Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottja a világszervezet genfi székhelyén tartott sajtótájékoztatóján.

De Mistura ezzel arra utalt, hogy Szíriában küszöbön áll az Iszlám Állam teljes veresége, és általa a háború vége, amelyet az egész országra kiterjedő tűzszünet követhet majd.

“Az ellenzék számára az üzenet rendkívül világos: ha eddig azt hitték, hogy megnyerhetik a háborút, nos, a tények azt mutatják, hogy nem ez a helyzet. “Szóval itt az ideje megnyerni a békét”

– mondta az újságíróknak de Mistura.

Arra a kérdésre, hogy ezzel azt akarta-e mondani, hogy akkor Assad nyerte meg a háborút, azt válaszolta: habár a kormánypárti erők katonai szempontból jobban állnak, a szíriai háborút “senki sem nyerheti meg”.

“Csak akkor lehet szó győzelemről, ha sikerül egy hosszú távon fenntartható politikai megoldást elérni. Máskülönben – Isten őrizz -, újjáépítés helyett további rengeteg, kisebb-nagyobb intenzitású fegyveres konfliktusra lehet számítani az országban az elkövetkező tíz évben, ami egy nagyon szomorú kimenetele egy háború megnyerésének” – fogalmazott a világszervezet szíriai megbízottja.

A szíriai kormányerők kedden a kelet-szíriai Deir Ezzornál áttörték azt az ostromgyűrűt, amit több mint három éve vontak a terroristák a város köré. Szergej Szurovikin, a Szíriában harcoló orosz katonai kontingens parancsnoka elmondta, az ostromzárat egy három kilométeres szakaszon sikerült átszakítani és a rést szerdára virradóra sikerült duplájára szélesíteni.

Mistura szerint “csak órák kérdése”, hogy mikor sikerül teljesen felszabadítani a várost, az ISIS szíriai “fővárosának” számító Rakka bevétele pedig napokon vagy heteken belül megtörténhet. Az észak-szíriai Rakka kétharmadát már visszafoglalták a város felszabadításáért küzdő Szíriai Demokratikus Erők ellenzéki ernyőszervezet harcosai.

Kazahsztán fővárosában, Asztanában a jövő héten újabb fordulója kezdődik a szíriai béketárgyalásoknak, ezeken főleg az északnyugat-szíriai Idleb tartományról lesz szó, amely szinte teljes egészében – a hatalomért egymással is viaskodó – az iszlamista és más ellenzéki fegyveres csoportok ellenőrzése alatt áll.

“A kérdés az: készen áll-e kormány Deir Ezzor és Rakka felszabadítása után valódi tárgyalásokat folytatni, és nem egyszerűen csak bejelenteni győzelmét, amelyet, mint tudjuk, és ők is tudják, nem lehet kihirdetni, mert nem lesz fenntartható politikai megoldás nélkül? Képes lesz az ellenzék egyesülni és lesz-e eléggé realista ahhoz, hogy felismerje: nem nyerte meg a háborút?” – vetette fel Mistura a sajtótájékoztató végén.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑