Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2018. 11. 29.

A szíriai háború áldozatainak kórházi ellátását támogatja a Hungary Helps

2018. 11. 29.

Magyarország Kormánya támogatja a Nyitott Kórházak elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezést, mert egyetért a szülőföldjük térségében szükséget szenvedő közösségek és családok megsegítésével, ezen közösségek helyben maradásának és az innen elmenekültek hazatérésének elősegítésével.

A kormánydöntés előzménye, hogy Azbej Tristan a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, valamint Habsburg Eduárd Magyarország szentszéki nagykövete korábban találkozott az egyik legnagyobb olasz segélyszervezetnek számító, katolikus szellemiségű AVSI alapítvány főtitkárával, Giampaolo Silvestrivel, aki bemutatta a Nyitott Kórházak projekt részleteit.

Azbej Tristan elmondta, hogy a Nyitott Kórházak kezdeményezés megegyezik a magyar kormány támogatásainak mind a migráció megelőzésére, mind az üldözött keresztények megsegítésére vonatkozó célkitűzésével. A kormány által most elfogadott Nyitott Kórházak projekt célja: egészségügyi ellátás a háború áldozatainak és a pusztítás miatt segítség nélkül maradt embereknek.

A háború sújtotta Szíriában a magyar kormány több humanitárius programot is támogat a Hungary Helps Program keretében: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szíriai egészségügyi programját, a Stipendium Hungaricum Program révén ösztöndíjakat ajánl fel külföldi diákok magyarországi tanulmányaira.

Támogatta az Aleppói Görög Katolikus Érsekség menekült keresztény közösségek helyben maradását elősegítő projektjeit, amelynek köszönhetően több száz család térhetett haza otthonába.

További támogatásban részesültek: a Szír Katolikus Patriarchátus és az Antiókiai Szír Ortodox Egyház Irakban, Szíriában és Libanonban folytatott humanitárius tevékenységeihez, a Szíria és Libanon Nemzeti Református Zsinat, valamint a Szíriai Örmény Református Egyházak Közössége háború utáni, a lakosság visszatérését és helyben maradását elősegítő projektjeinek megvalósításához.

Ezzel a magyar kormány kiemelten támogatja az üldözött keresztény közösségeket, amelyek közül sokan, köztük Jean-Clement Jeanbart, a szíriai Aleppo görögkatolikus érseke, valamint Joseph Kassab, a Szíriai és Libanoni Nemzeti Református Zsinat főtitkára és Haroutune George Selimian, a Szíriai Örmény Református Gyülekezetek Szövetségének elnöke is magyarországi látogatásaik során azt kérték, hogy a magyar segítse a válságrégiókban sokat szenvedett családokat az újrakezdésben.

Mint ismert, Magyarország álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt idehozni; ezért a magyar kormány anyagi támogatással is segít az üldözött keresztényeknek, hogy a menekülésre kényszerült családok hazatérhessenek otthonaikba. Ezt a célt szolgálja, hogy a világon elsőként Magyarországon alakult államtitkárság az üldözött keresztények megsegítéséért.

Kormany.hu – Miniszterelnökség

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑