Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 03. 18.

A szíriai keresztények kétharmadát elüldözték – Assadot támogatják

2016. 03. 18.

A szíriai keresztények kétharmada elhagyta az országot – jelentette ki szerdán az ENSZ genfi központjában Antoine Audo aleppói kaldeus-katolikus püspök.

Antoine Audo aleppói kaldeus-katolikus püspök.

Az öt éve tartó belső konfliktus háború előtt mintegy 1,5 millióan voltak, s a számuk 500 ezerre csökkent. Aleppóban, Szíria második legfontosabb városában 160 ezren éltek, de ma már nincsenek többen 40 ezernél – ismertette az adatokat a püspök, aki szerint ez utóbbiak többsége a kormány ellenőrzése alatt álló területen gyűlt össze.

Audo úgy véli, hogy a szíriai nép többsége Bashar Al-Assad elnök mellett áll, aki “tiszteletet” érdemel, és egy választás esetén a keresztények 80 százaléka őt támogatná.

Még a szunniták is Assadra voksolnának… kívülről nem lehet kierőszakolni a válság megoldását” – mondta.

Két éve az országban köztársaság elnöki választást tartottak, amin a választásra jogosultak több mint 70%-a voksolt. Assadnak 2014-ben két kihívója volt. a lakosság több mint 80%-a a mostani elnökre szavazott. A külképviseletekben több napon keresztül sorban álltak a menekült szírek, hogy részt vegyenek a szavazáson.

Audo a sajtó előtt elítélte az Assad ellen irányuló “nyugati propagandát”, noha az elnök szerinte sem menthető fel teljesen a felelőssége alól, viszont “a fegyveres csoportokat nem támogatja a nép”.

Az elmúlt öt évben a nyugat által demokratikusnak és mérsékeltnek nevezett „ellenzéki” fegyveres csoportok több ezer keresztényt mészároltak le. Több száz templomot és keresztény települést pusztítottak el, ezzel menekülésre kényszerítve a szír keresztényeket.

A szíriai konfliktus kezdetés is az „ellenzékiek” egyik mottója: „Alavitákat a koporsóba, a keresztényeket Bejrútba” volt.

Aleppó három katedrálisát szinte teljesen lerombolták a nyugat által támogatott „mérsékelt” fegyveres csoportok. A városban február 27. óta tűzszünet van érvényben, ami kissé könnyebbé teszi a vízhez és áramhoz való hozzájutást, amit a mai napig a központi damaszkuszi kormány biztosít.

Audo püspök egy jótékonysági konferencián vesz részt Genfben, lévén ő a szíriai Caritas segélyszervezet elnöke.

 Az 1860-as keresztény népirtás óta a szír keresztények közössége folyamatosan elhagyják a térséget.  A migrációban élő szír keresztények erős közösséget alkotnak és a harmad negyed generációs szírek is a saját templomukba jár, illetve anyanyelvén beszél. Csak becslések vannak, de a külhonban élő szír keresztények közel 20 millióan vannak, vagyis számuk majdnem megegyezik Szíria egész lakosságával.

Orientalista.hu – Zenobia (MTI nyomán)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑