Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 10. 20.

A szíriai kormányerők biztosítják a fegyveresek Aleppo elhagyását

2016. 10. 20.

A Szíriai Arab Hadsereg  és szövetségesei visszavonultak aleppi állásaikból, hogy az iszlaimista fegyveresek kivonulhassanak az észak-szíriai város keleti negyedeiből – közölte szerdán a damaszkuszi külügyminisztérium.

A közlemény szerint Damaszkusz megtesz mindent annak érdekében, hogy stabilizálják a helyzetet Aleppoban, akadálymentesen elszállítsák a civileket, és eljuttassák a városba a humanitárius segélyeket. Moszkva hétfőn jelentette be, hogy az orosz és szíriai fegyveres erők csütörtökön nyolcórás időszakra felfüggesztik Aleppo támadását. Szerdán azután közölték, hogy az október 20-án helyi idő szerint reggel 8 órakor kezdődő “humanitárius szünetet” további három órával meghosszabbítják, így a fegyvernyugvás este 7 óráig lesz életben.

A 2016. május 9-i felvételen Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter tiszteleg nyitott autóból a 71. győzelem napi katonai felvonulás próbáján a moszkvai Vörös téren. A védelmi miniszter 2016. október 18-án bejelentette, hogy az orosz és a szíriai harci gépek közép-európai idő szerint reggel kilenc órakor felfüggesztették a légitámadásokat a szíriai felkelők uralta Aleppó ellen. A bombázást azért szüneteltetik, hogy előkészíthessék a humanitárius folyosók október 20-i megnyitását, amelyeken a civil lakosok biztonságosan elhagyhatják a várost, és felkészülhessenek a betegek és sebesültek evakuálására.

Ez idő alatt a civilek és az iszlamista fegyveresek két folyosón át elhagyhatják a várost a török határ közelében fekvő Idlíb irányába. Szergej Rudszkoj altábornagy, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője a városból távozó civileknek teljes körű biztonságot, orvosi ellátást és ideiglenes szállást ígért.

Elutasított orosz javaslat

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet közben New Yorkban közölte, hogy a világszervezet Biztonság Tanácsának (BT) egyes tagjai elutasították azt a nyilatkozattervezetet, amelyet Oroszország terjesztett be a testület elé az aleppói fegyvernyugvás támogatásáról.

Csurkin tudatta, hogy Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország és Ukrajna szavazott az indítvány ellen, de nem tudja, hogy mi nem tetszett nekik a szövegtervezetben. A TASZSZ jelentése szerint a nyilatkozatban az állt volna, hogy a BT üdvözöli az orosz és szíriai erők bejelentését a légicsapások – hétfőn életbe lépett – felfüggesztéséről Aleppóban.

Emellett felszólította volna azokat az országokat, amelyek befolyással bírnak az iszlamista fegyveres csoportokra, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a mérsékelt fegyveresek elválasztására a BT nyilvántartásában szereplő terrorista csoportoktól, illetve akadályozzák meg azt, hogy az utóbbiakhoz eljussanak a pénzügyi és más anyagi támogatások.

Moszkva nem lát szétválasztódást

Gennagyij Geraszimov orosz vezérkari főnök szerdán szintén arról beszélt, hogy noha az orosz légierő már több mint egy napja, kedd reggel óta nem hajt végre légicsapásokat Alepponál, nincs jele annak, hogy a mérsékelt szíriai ellenzék fegyveresei elkülönülnének az terrorszervezetektől, mi több, a terroristák továbbra is a korábbi intenzitással lövik a város lakónegyedeit.

A brit ENSZ-nagykövet, Matthew Rycroft a szavazást követően annyit mondott: a humanitárius fegyvernyugvást üdvözlő nyilatkozat aligha javítaná annak esélyét, hogy teljesen vége legyen az aleppói bombázásoknak. Hozzátette, nyolc óra több mint a semmi, de ha valóban humanitárius segélyeket akarnak eljuttatni az ostromzár alatt lévő városba, arra legalább 48 órára volna szükség.

Az Interfax orosz hírügynökség David Pressmant, az amerikai ENSZ-nagykövet helyettesét idézte, aki szerint Moszkva a nyilatkozattervezettel azt próbálta elfogadtatni, amit Oroszország és a szíriai kormányzat Aleppoban művel.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑