Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2021. 08. 21.

A Szíriai Légvédelem 22 támadó izraeli rakétát semmisített meg

2021. 08. 21.

A Szíriai Légvédelem 24 ellenséges izraeli rakétából 22 darabot lőtt le a Damaszkusz térségét ért újabb izraeli légi támadás során, közölték az Orosz Fegyveres Erők. A libanoni légtérből indított újabb csapások heves szóbeli tiltakozást váltottak ki állami tisztségviselők részéről Bejrútban.

“2021. augusztus 19-én az Izraeli Légierő hat harcászati vadászrepülőgépe összesen 24 darab irányított levegő-föld rakétát indított a libanoni légtérből a Szíriai Arab Köztársaság területén lévő célpontokra.” – közölte egy pénteki nyilatkozatban Vagyim Kulit ellentengernagy a szíriai Orosz Megbékélési Központ parancsnokhelyettese.

A Szíriai Légvédelem 22 darab ellenséges rakétát semmisített meg orosz gyártmányú Buk-M2E és Pansztir-SZ légvédelmi komplexumok alkalmazásával. A Szíriai Arab Fegyveres Erők erők állományában személyi veszteség nem történt, anyagi kár a katonai infrastruktúrában nem keletkezett.

Az izraeli légi agressziót a Bejrút körüli légtérből indították, a célba vett területek a szíriai Damaszkusz és Homsz tartományban vannak, jelentette a Szíriai Arab Hírügynökség (SANA). A Jerusalem Post által idézett helyi források szerint négy polgári személy halt meg Kara településen a légi csapások következtében.

A libanoni kormány védelmi minisztere, Zeina Akar pénteken elítélte az izraeli támadást, ami szerinte “nyilvánvalóan megsértette Libanon légterét és “pánikot idézett elő a lakosságban.” Bejrút hivatalos panaszt nyújtott be az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez azzal, hogy a légi csapások semmibe veszik az ENSZ Biztonsági Tanács 1701. számú határozatát, ami véget vetett a 2006. évi súlyos harcoknak Izrael és Libanon között.

Az Izraeli Fegyveres Erők sok száz hasonló légi támadást hajtottak végre a Szíriai Arab Köztársaság területén az elmúlt évtizedben, több tucatot az elmúlt hetekben. Habár a Tel-Avivban székelő kormány ritkán ismeri be az agressziókat, folyamatosan kritizálja az irániak jelenlétét Szíriában, valamint a Hezbollah mozgalommal kapcsolatba hozható fegyveresek ottlétét, akik a Dél-Libanonban működő politikai párt és fegyveres szervezet tagjai.

Mindkét fél aktívan támogatta a szíriai kormányt a vahhabita és iszlamista militánsok elleni harcban úgy, ahogy Oroszország tette, Szíria legfontosabb katonai szövetségese.

A múlt hónapban Kazahsztánban tartott hivatalos tárgyalásokon Oroszország, Irán és Törökország közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben együtt ítélték el Izrael folyamatos Szíria elleni támadásait, rávilágítva, hogy nem csak megsértik a “nemzetközi humanitárius jogot”, “Szíria és a szomszéd országok szuverenitását”, hanem destabilizálják az egész térséget.

Habár Tel Aviv már a három ország tavalyi évben kiadott hasonló állásfoglalását is figyelmen kívül hagyta, amelyben Izrael bombázásainak beszüntetését sürgették. Úgy tűnik, hogy Izrael egyhamar nem fog felhagyni a hasonló támadásokkal.
Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Forrás: Russia Today (RT)

A kiemelt képen egy orosz Pantszir-SZ légvédelmi komlexum rakétát indít az Ashuluki lőtéren, Asztrahányon kívül , Oroszországban. Forrás: Facebook.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑